El «sector Baix Llobregat» tensa la situació interna al PSC

Moviments precongressuals en el socialisme català | La crítica a la direcció per part d’Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí i proper a José Zaragoza, irrita un sector del partit | Núria Parlon pot acabar liderant un bloc alternatiu a Iceta amb el suport del sector més contrari a la via canadenca

24 d'agost del 2016
Actualitzat el 25 d'agost a les 14:46h
Miquel Iceta i Núria Parlon, en consell nacional d'aquest juliol
Miquel Iceta i Núria Parlon, en consell nacional d'aquest juliol | ACN
El PSC celebrarà congrés els propers 4, 5 i 6 de novembre, i hi ha molts moviments de peces interns. Les discrepàncies en l'estratègia que s'ha de seguir davant el procés sobiranista i una pugna gens soterrada per la primera secretaria -amb el nom de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, en boca de molts- sacsegen el PSC. Per acabar-ho d'adobar, el procés congressual en el socialisme català és paral·lel al congrés que ha de celebrar el PSOE, on el secretari general Pedro Sánchez afronta la pressió que exerceix un poderós bloc de dirigents territorials amb Susana Díaz com a gran referent. Al llarg de les darreres setmanes, Iceta ha mostrat coincidència amb Sánchez pel que fa a política espanyola i en la postura del "no" a Rajoy en la investidura.

La tensió interna al PSC ha anat pujant de to les darreres setmanes. La proposta del primer secretari, Miquel Iceta, de plantejar una sortida canadenca al xoc entre Catalunya i l'Estat va topar amb una forta oposició interna. La ponència marc a debatre en el congrés advocava per una reforma constitucional, però que, en cas de ser rebutjada a Catalunya, pogués dur a una llei de claredat com la del Canadà, amb un nou referèndum que inclogués l'opció de la independència. El rebuig d'un sector important en el consell nacional del 2 de juliol va ser un cop dur per la direcció i la ponència va quedar bandejada.

Va ser la federació del Baix Llobregat la que va liderar el rebuig a la via canadenca en el consell nacional. I ho va fer en la persona d'Antoni Poveda, el secretari de la federació. Però el pas de les setmanes no ha rebaixat el clima d'enfrontament. El 17 d'agost, Poveda, que és també alcalde de sant Joan Despí, va tornar a la càrrega en un article a "El Periódico" titulat "Creure en Catalunya, creure en el PSC". Poveda afirma que "no tinc res en contra del debat i la confrontació d'idees, però avençar en debats sobre el pla B deslegitima la nostra proposta de reforma federal". Tot un avís des de la principal federació del PSC.

A Poveda el va contestar l'exdiputat Joan Ferran, un històric amb pes dins del partit. Des del seu bloc, va titular "El PSC i la cacera de la guineu", afirmant que s'havia obert la veda –s'entén que contra el primer secretari-. Ferran, alineat amb Iceta, assegurava que al PSC li convé superar les inèrcies del passat i criticava la mentalitat de dirigents tancats en la cultura de l'aparell.

Un bloc contradictori contra Iceta

Un bloc molt divers sembla estructurar-se per intentar forçar, de cara al congrés, una candidatura alternativa a la de Miquel Iceta en les primàries que es convocaran a l'octubre. Qui apareix en totes les travesses és l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, a qui quasi tothom veu en el PSC com un valor en alça. Parlon sol ser situada en els sectors més favorables al dret a decidir. Per això en l'entorn d'Iceta ha sobtat que s'estiguin acostant a ella els més reticents al discurs "canadenc" del primer secretari.

La direcció del Baix Llobregat estaria jugant a favor de Parlon, qui no va badar boca en el consell nacional del 2 de juliol. També estarien en aquesta posició un grup de dirigents joves forjats en la maquinària del partit, que tindrien com a referent Joaquim Fernández, recentment dimitit com a secretari de Coordinació Territorial del PSC. Fernández, fins ara braç dret d'Assumpta Escarp en l'aparell organització de Nicaragua, ha mostrat oposició a la via canadenca. Segons fonts del PSC, seria en el seu entorn on es va preparar la jornada del PSC de l'Hospitalet de Llobregat del 22 de juliol amb la presència destacada de la presidenta andalusa, Susana Díaz, i del president valencià, Ximo Puig. L'altra intervinent va ser Núria Parlon.

La llista de Barcelona el 26-J, una ferida oberta

En el posicionament crític amb Iceta de la federació del Baix Llobregat hi té molt a veure la ferida que va suposar la confecció de la llista electoral de Barcelona per a les eleccions del 26-J. La sortida d'escena de Carme Chacon i, de retruc, la del seu home de confiança, Germán Rodríguez, amb la irrupció de Meritxell Batet va suposar una trencadissa interna que un sector del partit no ha oblidat.

Zaragoza i Balmon, incògnites

Fonts del PSC asseguren que el Baix Llobregat ja no és el bloc monolític que havia estat en el passat. Quina serà la posició del sempre present José Zaragoza davant un pols entre Iceta i Parlon? Zaragoza observa l'escenari des de certa distància, tot i que va retuitejar elogiosament l'article de Poveda. L'alcalde de Cornellà, Antoni Balmon, és un altre enigma. Balmon està molt abocat a la seva tasca a l'alcaldia. En el consell nacional darrer, va intervenir per advertir sobre l'impacte negatiu que tindria deixar de costat la ponència marc congressual.

L'obiolisme, amb Iceta

Fins ara, el que resta dempeus de l'antic sector que havia liderat Raimon Obiols –avui molt disminuït- ha fet costat a Iceta. Un obiolista destacat, Daniel Font, ha estat un dels ideòlegs del text de la polèmica ponència, i defensa la via canadenca per resoldre la situació política a Catalunya. Iceta ha fet seus els postulats de l'antic sector catalanista. A més, en la mesura en què Parlon aparegui vinculada als més partidaris de Susana Díaz al PSC, més propers a Iceta seran els obiolistes.