Baricentro: una estació fantasma soterrada en ple Vallès

Es va construir als anys 80 amb la previsió que els clients del centre comercial hi poguessin arribar sense necessitat d’utilitzar el cotxe | Està en desús i s’ha convertit en un punt de peregrinació de grafiters i fins i tot lloc per a rituals

Aspecte de l'estació fantasma de Baricentro
Aspecte de l'estació fantasma de Baricentro | Albert Segura
Albert Segura
28 d'agost del 2016
Actualitzat el 29 d'agost a les 15:32h
Hi ha llocs del Vallès que solen passar desapercebuts només pel fet que queden amagats dels nostre sulls, i fins i tot soterrats. El pas del temps i l’oblit fan que projectes amb un gran recorregut previst quedin enterrats, només a l’abast d’aquells que en van saber un dia de la seva existència i del boca orella, que en algunes ocasions fins i tot el converteixen en un espai de peregrinació.
 
Aquest és el cas de Baricentro, el centre comercial de Barberà del Vallès que sota terra amaga una de les estacions que més èxit podrien arribar a tenir de la comarca, però que mai no ha entrat en funcionament. El complex va néixer l’any 1982, i amb la seva construcció es va optar per crear un baixador en una línia ferroviària de mercaderies, paral·lela a l'autopista AP-7. Mai s’hi ha aturat cap tren.
 
Abans que s’aixequés el centre comercial, el primer de tot l’Estat espanyol, a la zona hi passava una via de ferrocarril, on llavors hi passava el conegut tren nuclear, que transportava residus, o el tren del gas, però que potser algun dia podia arribar a fer circular trens de passatgers. Amb aquesta visió es va optar per crear l’espai i deixar-lo llest per instal·lar-hi una estació, des de les andanes, les passarel·les d’accés al vestíbul soterrani i fins i tot la sortida a la zona de botigues, tot llest per “entrar-hi a viure”.
 
Però aquesta infraestructura mai ha entrat e funcionament. En lloc de veure baixar i pujar passatgers, les parets de l’estació s’han convertit en la base per a grafiters vinguts de tot arreu, que hi han volgut deixar la seva obra i la seva firma, mentre que al vestíbul s’hi han fet trobades de tot tipus, fins i tot rituals aparentment satànics.
 

L'accés a l'estació des del centre comercial, amb un mur de formigó i símbols satànics. Foto: Albert Segura

 
Baricentro reclama la infraestructura
 
L’any 2011 van començar a circular trens amb passatgers per les vies que creuen Baricentro per sota terra amb la posada en marxa de la línia R8, i tot apuntava que seria una bona ocasió per reflotar el projecte de l’estació, la segona de què disposaria el terme municipal de Barberà del Vallès, i possiblement la que podria arribar a tenir més viatgers. Situada a camí de Granollers i Martorell, l’oferta comercial, de restauració i els cinemes serien un bon atractiu per als veïns de Sant Cugat, Rubí o Cerdanyola, per on passa la via, però tot i això l’estació segueix veient passar els combois sense que cap s’hi aturi.
 
El centre comercial ha reivindicat des de la posada en marxa de la línia R8 la creació de l’estació, però a dia d’avui els problemes pressupostaris i els calendaris, més laxes a Catalunya que en cap altre punt de l’Estat, no els han acompanyat. “Portem reclamant que es posi en funcionament molts anys, però no se’ns ha fet massa cas, seria perfecte tenir una parada al centre comercial, però cal molta inversió i ara mateix no està previst”, explica a NacióDigital Carme Pascual, gerent de Baricentro.
 
En aquest sentit destaca que caldria fer una infraestructura nova, donat que allò que es va preveure als anys 80 o s’ajusta a la normativa vigent. Per això caldria fer andanes més amples o refer el vestíbul, així que l’estació no es podria posar en marxa de manera immediata.
 
Sigui com sigui, ara per ara els trens seguiran passant pel fantasmagòric punt, on en més d’una ocasió els passatgers han pogut veure alguna figura amagant-se al pas dels combois entre les herbes que amaguen l’entrada a l’estació fantasma.
Arxivat a