S'obren al públic els Jardins de la Rambla de Sants amb el repte obert de Can Vies

El govern municipal aposta pel "consens i el diàleg" per trobar una fórmula que permeti mantenir l'edifici i garantir l'accés als jardins pel carrer Jocs Florals

Els primers visitants dels Jardins de la Rambla de Sants
Els primers visitants dels Jardins de la Rambla de Sants | ACN
ACN
20 d'agost del 2016
Actualitzat a les 16:58h
Després de 23 mesos d'obres i una inversió de més de 20 milions d'euros, aquest dissabte, coincidint amb l'inici de les Festes de Sants, s'ha obert al públic els nous Jardins de la Rambla de Sants, un espai verd de 20.000 metres quadrats construït sobre la coberta de les vies de Sants. Es tracta de la segona fase del procés d'urbanització d'aquest espai iniciat l'any 2012, un cop finalitzada la construcció de l'edifici-contenidor de les vies de tren. 

Segons la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, el nou espai, que uneix la Plaça de Sants amb el carrer Riera Blanca, suposa "cosir una fractura urbana" històrica que ja és una realitat gràcies a la "implicació i tenacitat" del moviment veïnal. Amb l'obertura del nou espai, el pròxim repte del govern municipal és trobar una solució dialogada per mantenir l'edifici de Can Vies, un referent associatiu i cultural del barri", garantint l'accés als jardins pel carrer Jocs Florals. Pel que fa a la tercera fase de les obres de la banda mar, el govern municipal vol definir el projecte al llarg d'aquest mandat.

Can Vies i la tercera fase

La regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, ha evitat parlar d'inauguració aquest dissabte al matí recordant que encara "hi ha reptes pendents" com la tercera fase de les obres, que el govern municipal vol definir aquest mandat, i trobar una solució consensuada i dialogada per trobar una solució urbanística que permeti mantenir l'edifici de Can Vies garantint l'accés al nou espai pel carrer Jocs Florals.

El PP reclama l'enderroc immediat de Can Vies

El president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha assegurat que l'obertura al públic dels Jardins de la Rambla de Sants és una gran notícia, però ha reclamat un cop més l'enderroc immediat de l'edifici de Can Vies per permetre la total urbanització de l'espai com reclamen "la gran majoria dels veïns". Fernández Díaz ha acusat el govern d'Ada Colau de "fer el joc" als antisistema acceptant el manteniment d'un edifici que és "un bunyol" urbanístic i que està impedint la plena urbanització de l'espai segons el projecte original.

El procés d'urbanització d'aquest espai es va iniciar l'any 2012, un cop finalitzada la construcció de l'edifici-contenidor de les vies de tren. En aquesta primera fase es van executar les obres al carrer Antoni Capmany i a la zona dels passos inferiors de les vies, fet que va permetre enllaçar la trama urbana de les dues bandes del corredor (mar i muntanya). La segona fase d'urbanització ha consistit en l'enjardinament de la coberta i els espais situats al costat mar d'aquesta. Els treballs es van iniciar l'any 2014.

Una llarga reivindicació veïnal

Després d'anys de reivindicacions i lluites veïnals, l'arribada de la Línia d'Alta Velocitat a Barcelona l'any 2008 va proporcionar una oportunitat a l'Ajuntament per cobrir el corredor ferroviari que travessava i havia separat històricament els barris de Sants i de la Bordeta. Tot i que la solució plantejada no va ser la desitjada pel veïnat, que demanava el soterrament de les vies, finalment es va optar per la solució de la cobertura i així recuperar els espais continguts al tren generant un nou pulmó verd a la ciutat. En aquest sentit, tant Janet Sanz, tinent d'alcalde, com la regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, han destacat que els jardins de la Rambla de Sant són el fruit de molts anys de feina dels moviments veïnals que amb tenacitat i implicació han aconseguit fer realitat les seves reivindicacions.

Els 760 metres lineals de coberta han permès generar 21.080 metres quadrats més d'espai públic per a la ciutat. En total, s'han urbanitzat 31.300 metres quadrats dels quals una tercera part és superfície enjardinada. En aquest espai s'hi ha plantat 162 arbres, 665 metres lineals de plantes trepadores i unes 85.000 unitats de plantes entapissades i arbustives. L'actuació incorpora també la instal·lació de totes les xarxes de serveis urbans, entre les quals destaquen la xarxa de reg amb aigua freàtica, la il·luminació a base de LEDS, les telecomunicacions i l'energia fotovoltaica. L'obra realitzada inclou 539 panells de cèl·lules fotovoltaiques en 738 metres quadrats de superfície que serviran per reduir el cost energètic que comporta la nova urbanització, segons ha destacat Janet Sanz.

La nova urbanització de la cobertura facilita ara la connectivitat entre les bandes de mar i de muntanya de les vies, i per tant, també entre els diferents barris del districte de Sants-Montjuïc.
Arxivat a