​Colau prohibeix a la Coronela desfilar des de l'Ajuntament per la Diada

El govern de Barcelona veta que la recreació travessi la Porta Gòtica de l'edifici consistorial | Defensa que "no s'adiu" acollir una desfilada d'època per la "solemnitat" de la Diada

Redacció
03 d'agost del 2016
Actualitzat a la 13:22h
Membres de la Coronela al saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.
Membres de la Coronela al saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. | Coronela de Barcelona.
El govern Colau ha prohibit a la Coronela travessar la Porta Gòtica de l'Ajuntament de Barcelona per la desfilada de la Diada. Des de fa cinc anys, la Coronela havia obtingut el permís municipal per escortar des del consistori les entitats, partits i ciutadans que acudeixen fins a la Ronda de Sant Pere per fer l'ofrena floral al conseller en cap de la ciutat el 1714, Rafael Casanova, realitzant així el mateix camí que va seguir l'11 de setembre de 1714.

La Coronela de Barcelona es va recuperar fa cinc anys i és una recreació d'una milícia ciutadana formada per membres dels gremis professionals, la qual va ser abolida i desarmada el 1714, en caure la ciutat davant les tropes de Felip V.

Segons fonts municipals, l'11 de Setembre és "la jornada commemorativa civil més important de Barcelona i la nació". Han destacat que l'Ajuntament hi té una participació rellevant i "no s'adiu amb la línia commemorativa que practica acollir ni participar en una desfilada d'època atesa la solemnitat de la Diada". Tot i això, les citades fonts municipals afegeixen a NacióDigital que la Coronela pot fer la desfilada des del carrer Ciutat —on hi ha la Porta Gòtica- fins a l'estàtua, però no travessar la porta.

Per la fundació de la Coronela, que s'ha queixat del veto a través d'un apunt al Facebook, "és com si la Coronela de Barcelona no fos prou digna, demostrant la ignorància que es té al respecte". Es pregunta si el veto suposa unes "represàlies" per haver organitzat una campanya a favor del Born Centre Cultural, estar al costat dels partits que "realment treballen per la ciutat i el país" o és "mala fe", però tenen la sensació que pel govern Colau no són mereixedors de ser barcelonins.

"Suposo que a l'actual consistori no l'interessa el que representem i ens censura", han lamentat. Explica que han demanat dos cops entrevistar-se amb el comissionat de programes de memòria de l'Ajuntament, Ricard Vinyes, però no els dóna cita fins al 14 de setembre, i que els han denegat tres cops realitzar activitats gratuïtes a l'edifici consistorial. Es dóna el cas que el govern Colau ha vetat altres activitats al Saló de Cent de l'Ajuntament, com que aculli el premi Batista i Roca.

La Coronela desfilarà igualment des del carrer Ciutat

"Des d'aquest nou consistori es creuen que som un grup paramilitar, que el nostre origen és un determinat partit polític, que mostrem armes i solament ens agrada la guerra, la qual cosa torna a demostrar la plena ignorància (si no mala fe) que creu governar bé la ciutat", ha criticat la fundació de la Coronela. Ha afegit que realitzaran igualment l'ofrena floral a Rafael Casanova i amb el mateix recorregut que cada any.

Suport d'ERC i la CUP a la Coronela

El líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, ha expressat el seu suport a la Coronela, i ha piulat: "Mireu com el comissionat per la memòria de Barcelona menysprea gent desinteressada que recrea la memòria". També la CUP de Barcelona ha donat suport a la fundació amb una piulada: "Demanem que pugui sortir de la Porta Gòtica del Consell de Cent aquest 11 de Setembre".
Arxivat a