Barcelona posa en marxa el «comptador de la vergonya»

El marcador indica les persones mortes al Mediterrani en busca de refugi | Colau denuncia que Europa "ha fet una política que els ha tancat les portes"

Redacció
28 de juliol del 2016
Actualitzat a les 23:42h

Ada Colau, durant el seu discurs en el marc de la posada en marxa del comptador de la vergonya. Foto: ACN


Barcelona ha inaugurat aquest dijous al vespre un comptador de la vergonya que indicarà les persones mortes al Mediterrani en el seu camí cap a Europa. L'aparell, situat al passeig Marítim de la Barceloneta amb el carrer Almirall Aixada, s'ha posat en marxa en l'acte d'inauguració del memorial batejat amb el nom de "Som i Serem Ciutat Refugi". 

Concretament, el comptador ha arrencat amb un recompte de 3.034 víctimes des de principis d'aquest 2016. Amb aquest acte, l'Ajuntament ha volgut reivindicar "la urgència d'un passatge segur i un canvi radical en les polítiques d'asil europees". Colau ha denunciat que milers de persones han mort perquè Europa "ha fet una política que els ha tancat les portes". "Però estem aquí per dir que aquesta política europea no ens representa", ha afirmat.

El comptador es posarà en marxa amb la xifra oficial de morts en aquest 2016 i s'anirà actualitzant a mesura que augmenti el nombre de víctimes. L'1 de gener del 2017 es posarà a zero i tornarà a començar el recompte.

L'acte, conduït per l'actriu Àngels Bassas, s'ha iniciat amb un discurs de l'alcaldessa i ha comptat amb la participació del director de l'ONG d'ajuda als refugiats Proactiva Open Arms, Òscar Camps; el periodista palestinosirià refugiat a Catalunya, Mohamed Bitari, i un testimoni de la travessa per la Mediterrània que narrarà la seva experiència.

L'acte s'ha interromput quan mig centenar de persones del col·lectiu de suport als manters han escridassat Colau per les darreres operacions contra els top manta a la capital catalana. El col·lectiu denuncia que Barcelona es declari ciutat refugi mentre la policia persegueix els venedors ambulant. 
Arxivat a