Visa pour l'Image de Perpinyà: una finestra al món que no surt a la televisió

El 28è festival de fotoperiodisme es celebra del 27 d'agost a l'11 de setembre i es centra en el drama dels refugiats i els atacs terroristes | En la darrera edició, el certamen va tenir un 27% més d'assistència, una xifra que vol consolidar

Fragment del cartell del VISA pour l'image 2016
Fragment del cartell del VISA pour l'image 2016 | Yannis Behrakis / VISA
23 d'agost del 2016
Actualitzat el 29 d'agost a les 12:06h
"Els fotoperiodistes escriuen la història contemporània, és important preservar l'obra i el seu llegat". Amb aquesta declaració d'intencions es presentava a Barcelona la 28a edició del festival de fotoperiodisme Visa pour l'Image, que se celebra a Perpinyà del 27 d'agost a l'11 de setembre. El certamen continua oferint una mirada compromesa amb el món i els conflictes que viu, tot reivindicat la feina de qui els explica i els transmet.

Aquest 2016, tal i com detalla Jean-François Leroy, director de l'esdeveniment, el focus estarà posat en els dos fets que més han marcat l'actualitat recent. D'una banda, els atacs terroristes perpetrats arreu del món, que "ens apropen les mateixes imatges de l’horror". De l'altra, els moviments migratoris. "Des del conflicte de Kosovo que no havíem rebut mai tantes propostes de temes relacionats amb aquesta enorme crisi. Les xifres esgarrifen i resulta impossible conèixer l’abast real de la catàstrofe".
 
"Occident es mostra impotent i inert davant d’aquesta dramàtica situació", es lamenta Leroy. "El darrer més de setembre, la foto del petit Aylan a la platja va commocionar el món sencer. Però, quin va ser el resultat? Cap", exclama. "M’hagués agradat que els polítics reaccionessin tant com ho van fer els fotògrafs. Però em sembla que hauré de seguir somiant", rebla. "Tots els polítics ens deien que allò no es repetiria. Però la resposta davant d'una crisi com aquesta ha estat totalment insuficient".
 

Un 27% més d'assistents, xifra rècord
 
Les 25 exposicions que hi haurà aquest 2016 al Visa pour l'Image vetllaran per no silenciar aquestes accions i per procurar la continuïtat d'un sector complex mitjançant visibilitat, ajuts i premis. "L'any passat van participar 1.300 fotògrafs i vam donar 135.000 euros en premis, borses i beques", sosté el director. "En part, tot això permet als fotògrafs seguir treballant".
 
Les bones xifres del darrer any, amb una assistència de públic de 238.000 persones (un 27% d'increment respecte l'any anterior, tot un rècord), fan que la mostra s'hagi consolidat com un referent de nivell internacional. "Són els barcelonins, els catalans del Sud, els qui van permetre que l'edició 2015 tingués aquest augment d'assistència a les nostres exposicions", explica Brice Lafontaine. "I crec que enguany encara en tindrem més".
 
En aquest sentit, el tinent d'alcalde de l'ajuntament de Perpinyà té clar que el certamen "és el moment en què veiem l'estat del món, amb imatges que no es veuen a la televisió o als diaris. És més necessari que mai que hi hagin espais on s'ensenyin aquestes coses". Aquesta reivindicació de la tasca del fotoperiodista és una de les raons per les quals el festival ha creat el primer Campus d'escoles de fotoperiodisme.
 
Una edició "rica i variada", malgrat tot
A banda dels durs conflictes que han assolat el món aquest darrer any, l'organització del Visa pour l'image reconeix l'esforç perquè aquesta edició sigui rica i variada. Hi haurà les exposicions de Valerio Bispuri sobre una nova droga altament addictiva estesa a l'Argentina i a l'Amèrica del Sud, el "Paco".

El fotògraf Peter Bauza denunciarà la doble cara del Brasil: mentre s'inverteixen milions en grans infraestructures esportives, centenars de famílies malviuen en edificis ocupats pels sense-sostre. I Frédéric Noy mostrarà els estralls de l'homofobia a l'Àfrica.
 
També hi haurà espai pels conflictes del Kurdistan, Sudan del Sud o el que enfronta israelians i palestins des de fa més de setanta anys. S'abordarà el tràfic il·legal de marfil al centre de l'Àfrica i l'estat dels centres d'internament per a discapacitats intel·lectuals a Rússia. I es recuperarà un reportatge fotogràfic de Marc Riboud sobre com Fidel Castro va rebre la notícia de l'assassinat de John F. Kennedy, ara fa 52 anys.