Albano Dante, un crític a la direcció de Podem Catalunya

Va fer-se conegut a través de la revista "Cafè amb llet", on denunciava presumptes casos de corrupció a la sanitat catalana | Arran del cas Antifrau, Fachin va rebre moltes crítiques per les seves relacions amb l'oficina de De Alfonso | El diputat haurà de bastir un perfil propi pel Podem català i trobar l'encaix al nou espai polític que prepara Ada Colau

Redacció
26 de juliol del 2016
Actualitzat el 28 de juliol a les 6:51h
Albano Dante en un acte de Podem a Badalona
Albano Dante en un acte de Podem a Badalona | Adrià Costa
Albano Dante Fachin ha estat escollit nou secretari general de Podem a Catalunya, en substitució de la politòloga Gemma Ubasart, que va dimitir fa un any. Ubasart va deixar el càrrec per discrepàncies sobre com Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP) havia encarat les eleccions del 27-S. L’exsecretària general de Podem va explicar en el seu moment que hauria preferit una campanya més catalanista i amb menys pes dels dirigents estatals.

Les nombroses cites electorals catalanes i espanyoles van allargar aquest procés d’interinatge a la direcció. Això va afeblir el paper de Podem Catalunya a l’hora de crear les confluències -tant CSQP com En Comú Podem– que es negociaven entre la direcció estatal i l’entorn d’Ada Colau. Amb el nomenament de Fachin com a nou secretari general, Podem aspira a tenir una cara reconeixible a Catalunya i també una veu pròpia.

De la revista "Cafè amb llet" al Parlament

Nascut a Bahía Blanca, a l’Argentina, Dante va arribar a Catalunya acompanyat dels seus pares i els seus dos germans l’any 1992, pocs dies abans de fer els 16 anys. Va estudiar a l’IES Sa Palomera de Blanes i després va començar Filologia Anglesa a la Universitat de Barcelona, una carrera que no va acabar mai. Li queden per cursar quaranta crèdits.

L’any 2004 va fundar la revista Cafè amb llet juntament amb la seva parella, aleshores infermera a l’Hospital Comarcal de Blanes. La publicació, mensual i gratuïta, va fer-se coneguda per denunciar presumptes casos de corrupció a la sanitat pública catalana. Cafè amb llet acostumava a publicar vídeos a Youtube i es finançava a través de campanyes de micromecenatge. L’any 2013, Fachin va publicar el llibre Artur Mas: on són els meus diners, on denunciava l’opacitat sanitària.

L'any 2012 va escriure Ramon Bagó: la increïble història de l’home que es contractava a si mateix amb diners públics, un article on explicava com l’exalcalde de CiU utilitzava el Consorci Hospitalari de Catalunya per contractar diverses empreses del grup SERHS, que ell mateix presidia. En aquell moment, l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va obrir una investigació per possibles conflictes d’interès i Albano Dante es va posar a disposició de l’OAC, com ell mateix va explicar al seu llibre.

Arran de la polèmica per les filtracions entre Daniel de Alfonso i el ministre Fernández Díaz, el líder de Podem va rebre nombroses crítiques a través de les xarxes socials per la seva relació amb Antifrau. Fachin va defensar el seu paper explicant que mai va rebre dossiers des d’Antifrau i que l’OAC no es va tornar a interessar pel tema.
 

Fachín (Podem) es va reunir amb Joan Coscubiela (ICV) per exigir més pes mediàtic dins de CSQP. Foto: ACN


El juny del 2015 va decidir presentar-se a les primàries de Podem per convertir-se en cap de llista per les eleccions del 27-S. Fachin les va guanyar amb un 64% dels vots, però les negociacions posteriors el van relegar al cinquè lloc de la confluència CQSP. Des del 27-S, el grup parlamentari va patir una lluita interna on Podem, a través del mateix Albano Dante, demanava més pes mediàtic a ICV, a qui acusaven de “fer i desfer a plaer”.

La seva parella, Marta Sibina, també va incorporar-se a les institucions de la mà d’En Comú Podem. Sibina va ser la número dos de Xavier Domènech el 20-D i als nous comicis del 26-J va encapçalar la llista per Girona. Des que tots dos van entrar en política, la revista que feien conjuntament no s'ha tornat a editar, tot i que els moviments socials en defensa de la sanitat pública han intentat revifar-la.

Fachin, el més favorable a traçar sinergies amb ERC i la CUP

Albano Dante de seguida va ser reconegut com el candidat més outsider i allunyat de la direcció estatal. Altres candidats, com el diputat al Congrés Raimundo Viejo, de seguida van haver de batallar contra l’etiqueta “d’home d’Iglesias a Barcelona”. No s’ha d’obviar que Fachin va ser el primer en exigir primàries i en proposar la seva candidatura, tot i que la direcció madrilenya preferia, en un principi, ajornar-les fins que acabessin les negociacions per formar el nou govern espanyol.

La candidatura del nou secretari general de Podem comptava amb el suport de Joan Giner, el diputat crític de CSQP que volia abstenir-se a la votació de la resolució del 9-N però que va acabar votant "no" després de rebre amenaces d’expulsió. Dante, que vol que Podem Catalunya es constitueixi com a partit autònom i que tingui veu pròpia a l’hora de formar les noves confluències, és el candidat més partidari de traçar sinergies amb les forces de l’esquerra independentista.
 
Dante haurà de bastir un perfil propi per Podem Catalunya, desdibuixat tant per la direcció estatal com per la mediàtica figura d’Ada Colau. De fet, l’encaix del seu partit al nou espai polític que l’entorn de l’alcaldessa de Barcelona està preparant serà un repte que haurà d’enfrontar com a secretari general. Ho farà des d’un consell polític plural, on la seva candidatura –Ho Podem Tot– ha aconseguit 24 dels 34 seients.

El nou secretari general de Podem, Albano Dante, i alguns diputats de la CUP Foto: Jordi Bes

Arxivat a