La rauxa, l'alegria i l'aigua omplen Berga durant la festa dels Elois

Un cavall pateix una relliscada en la desfilada | Montse Venturós entra la bandera fins a l'interior de l'església de Sant Francesc però els regidors de la CUP no assisteixen a la missa

Desfilada dels Elois a Berga.
Desfilada dels Elois a Berga. | Aida Morales
24 de juliol del 2016
Actualitzat el 25 de juliol a les 7:07h
Berga ha tornat a celebrar, aquest cap de setmana, una de les seves festes més tradicionals i nostrades: els Elois. Una celebració que s'ha viscut sota la calor, que ha anat augmentant a mesura que arribava el migdia, i el so dels trabucs que, a partir de les 9.00 del matí de diumenge, han començat a ressonar a tota la ciutat. 

Durant el matí, desenes de veïns, grans i petits, s'han bolcat a balcons i terrasses amb galledes i mànegues plenes d'aigua. Aquests han anat ruixant, per sorpresa dels més despistats, les persones que passejaven pel carrer, així com la desfilada dels animals, que han sortit de la Font del Ros i han recorregut bona part del centre històric de la ciutat. 

Com sempre, els Elois s'han viscut d'una manera graciosa, sobretot pels més petits, que s'amagaven per sorprendre amb galledes d'aigua, tot i que també per a aquells berguedans més entremaliats, que esperen aquesta data per bromejar amb amics i familiars, sobre qui recauen desitjades revenges.
 

La desfilada dels Elois a Berga. Foto: Aida Morales.


Els Elois, però, també han volgut recordar el seu caràcter més tradicional. A les 10.00 del matí, el seguici format per una cinquantena de rucs, cavalls i mules ha passat per la plaça de Sant Pere i, d'una manera simbòlica, s'ha realitzat la benedicció dels animals. I és que cal recordar que aquest festa commemora l'antiga feina dels traginers. Les primeres referències la benedicció dels animals ve d'antic, concretament del segle XIV i, més particularment, el 1939. 

Durant el recorregut, l'únic ensurt que hi ha hagut ha estat quan un dels cavalls que portava el carro dels nuvis ha relliscat. L'animal s'ha hagut de retirar i, en comptes de continuar amb el carro, s'ha seguit sobre els animals.

Record a Montserrat Minoves

Un altre dels plats forts dels Elois és l'anomenada boda típica de l'Alt Berguedà, una representació que realitza l'Agrupació Teatral La Farsa, i que recrea tots els passos que es donaven en aquest cerimonial. Entre aquests, el fadrí entrega el ram a la núvia a Ca l'Andreu Borràs, i també hi ha la desfilada de al futura esposa al llarg del carrer major. Per altra banda, el nuvi l'espera a l'església de Sant Francesc, i allà presideix una gran comitiva vestida d'època, formada pel banderer, els administradors i les autoritats de Berga. 
 

Els Elois de Berga aquest diumenge Foto: Aida Morales.


En aquest punt, l'alcaldessa ha entrat a l'església de Sant Francesc amb la bandera de la festa, tot i que posteriorment ha tornat a sortir. Malgrat que la plana major de l'Ajuntament de Berga ha assistit a la cerimònia, els regidors de la CUP han tornat a quedar-se a fora, tal com ja van fer també durant la passada Patum.

Enguany, com a record a la presidenta de la Farsa, Montserrat Minoves aquesta agrupació li ha dedicat el ram de la núvia. Per això, els Elois d'enguany també han tingut un regust de record, rememorant la feina de Monives i el buit que va deixar en l'àmbit cultural i teatral de Berga. A l'acabar, s'ha dansat el ballet de Déu o de l'Adéu a la plaça de Sant Joan davant d'unes 200 persones, i els Elois han finalitzat amb l'acte de lliurament de ferradures a l'Ajuntament. 
 

GALERIA DE FOTOS de la Festa dels Elois de Berga

 

L'alcaldessa, Montse Venturós, entrant amb la bandera a l'església de Sant Francesc Foto: Aida Morales.