Clinton aposta per un valor segur, Tim Kaine, com a número dos

L'elecció reforça la candidatura demòcrata a Virgínia i entre l'electorat moderat, els catòlics i els hispans

Hillary Clinton i Tim Kaine
Hillary Clinton i Tim Kaine | Europa Press
24 de juliol del 2016
Actualitzat el 25 de juliol a les 9:14h
Hillary Clinton no és una política que improvisi. Tampoc li agraden els experiments arriscats, ni tan sols aquest any, que tants tòpics ha deixat en evidència. Finalment, la candidata demòcrata ha triat a qui ja tenia previst de fa temps. Tim Kaine, senador de Virgínia, 58 anys, catòlic, considerat un moderat.

Kaine era el favorit. En un altre any electoral sense els ensurts del 2016 no hauria tingut tants rivals. Però amb una ala Esquerra demòcrata tan forta, pressionant en favor d'altres noms, com Elizabeth Warren o Sherrod Brown, situats en el costat més populista del partit, semblava que Clinton s'ho pensaria. L'opció per Kaine, segons quasi tots els analistes, no suposa cap gir espectacular, però aporta solidesa a la candidatura. No és garantia d'una gran suma de vots als que Clinton ja té, però reforça les possibilitats de victòria en alguns fronts oberts.

Un home blanc de Virgínia

El "running mate" de Clinton és un home blanc. Hillary ha evitat una dona (Warren), un polític esquerrà o un llatí. Kaine aporta experiència enfront de la candidatura de Donald Trump. Ha estat alcalde de Richmond, governador de Virgínia i ara n'és senador. Els 13 vots electorals de l'Estat en el Col·legi que finalment decideix el president són preciosos. Virgínia era a l'abast de Clinton, però si les coses es compliquen de cara al novembre, l'Estat podria trontollar. Amb Kaine, el té més afermat. A més, pot incidir en alguns altres estats indecisos i del sud, especialment a Florida.

El senador és catòlic i sol parlar de la seva fe. La seva integració en el "ticket" reforçarà el potencial dels demòcrates en aquesta franja (Barack Obama ha tingut com a vicepresident un altre catòlic, Joe Biden). D'altra banda, entre el segment d'independents i centristes espantats per Trump, el nom de Kaine tranquil·litzarà. Ideològicament, el sector que va votar Bernie Sanders no es mostrarà entusiasta, perquè Kaine s'ha mostrat favorable a una regulació no estricta del poder bancari. Però tampoc és el que als EUA es coneix com els "Blue Dogs Democrats", els més conservadors del partit. Es proclama contrari a l'avortament però favorable a no canviar la llei. Ha estat actiu en defensa dels drets de les dones i sol votar en línia amb el bloc sindical del partit. I parla espanyol des que va viure un temps a Amèrica Central, col·laborant amb els jesuïtes. El número dos de Clinton escombrarà més vot hispà.

Hi ha una altra dada que deu haver acabat de decidir Hillary. Pels demòcrates, mantenir la Casa Blanca és clau, però també fer-se amb el Senat, on han de conquerir quatre escons més dels que tenen. Hi havia aspirants a "runnig mate" que si eren escollits per Clinton, suposaven la pèrdua d'un escó senatorial pel partit. Si Kaine ha de deixar l'escó per ocupar la vicepresidència, el governador de Virgínia té potestat per designar un suplent. I el governador allí és Terry McAuliffe, un amic dels Clinton. Tot queda en família.
Arxivat a