Ignasi Planas: «En la nova direcció del PDC hi ha d'haver algú que no vingui de Convergència»

El candidat a coordinador general de PDC: “Sense el Partit Demòcrata, la independència no és possible” | “La dedicació al nou partit no pot ser la segona feina de ningú” | “Vam iniciar l’acostament a CDC per identificació amb el president Mas, i ho mantenim”

Ignasi Planas
Ignasi Planas | Adrià Costa
21 de juliol del 2016
Actualitzat el 22 de juliol a les 9:16h
Ignasi Planas és advocat i president de Reagrupament, entitat que ha confluït en el Partit Demòcrata Català. És president de la Federació Catalana de Rugbi. Concorre a les primàries del nou partit sorgit de CDC per ser-ne coordinador general. Lector del realisme màgic de García Márquez, en política es considera un idealista pràctic.

-Per què es presenta?
Per què ens presentem? La fundació d’un nou partit és una oportunitat per fer coses noves, per respectar allò que s’ha fet bé però també per fer canvis en allò que cal millorar. I detectem una gran resistència a qualsevol tipus de canvi, en l’obertura del partit, en acceptar de manera àmplia la diversitat. Això ens empeny a prendre la iniciativa de preguntar-nos. També pesen elements com la força dels valors democràtics i el compromís per culminar el procés cap a la independència.   
 
-Detecten resistència als canvis?
A veure, és evident que estem davant d’un partit que prové de Convergència en la seva gran majoria d’associats. I aquest ser de CDC continua sent una mena de marca que no estan disposats a modificar.
 
-La candidatura que encapçala és bàsicament de Reagrupament?
Sí, però és una candidatura que vol ser integradora. Ja hem dit que si guanyem, l’equip de Marta Pascal s’integrarà en la direcció, junt amb altres persones vàlides del partit. Però com que no hi ha hagut manera d’arribar a un acord d’integració, hem decidit fer-ho des de la nostra identitat. Hi ha aquí un element a tenir en compte. Creiem imprescindible que en la nova direcció hi hagi algú que no provingui de la vella Convergència. A partir d’aquí, manifestem la nostra voluntat de liderar aquesta formació.

 

Ignasi Planas Foto: Adrià Costa

-Són una entitat que ha confluït en el nou partit. No és sorprenent que vulguin liderar-lo només entrar? 
Bé, nosaltres quan vam parlar amb el president Mas sempre se’ns va dir que començàvem un partit nou i que ho faríem en peu d’igualtat. Per tant, acabem d’entrar al Partit Demòcrata Català igual que ho fa qualsevol altre dels associats. En aquest sentit, reivindiquem la nostra presència i amb el mateix dret i obligacions que la resta.
 
-Quin és el vostre valor afegit?
Primer, ens titulem Renovació. Perquè el que tenim al davant és la continuïtat amb la direcció de Convergència. També som els únics que parlem d’independència. No poso en dubto l’independentisme de l’altra candidatura, eh. I a més, veiem una actitud de sensibilitat democràtica que hem d’aprofundir. No hi ha debat, les llistes estan bloquejades. 
 
-Però les llistes són obertes, no?
Són obertes però bloquejades. Jo voto una llista i dins d’ella, puc triar si voto uns o altres o tots, però no puc triar persones de diverses llistes. Per tant, la capacitat de decisió és limitada. Recordem que en el torn obert, la gran enquesta feta als militants i simpatitzants, gairebé el 54% dels enquestats demanava total separació entre partits i càrrecs institucionals. Això no serà així. Són qüestions de procediment democràtic que ens distingeixen molt de l’altra candidatura. També diuen que volen un Estat, però per fer què. Aquest condicionament nosaltres no el posem. Per fer aquest què, primer necessitem un Estat. Volem també incidir en un aspecte fonamental: la dedicació al nou partit no pot ser la segona feina de ningú. Precisament per honestedat, aquella persona que ha estat elegida com a diputada o per fer d’alcalde, ha de fer de diputada o d’alcalde.    
 
-Quin balanç fa del procés congressual?
Crec que vam tenir una primera fase molt bona. El congrés va ser molt participatiu, obert, una catarsi que era necessària. Per contra el procés de primàries no ens satisfà. Hi ha manca de debat i confrontació d’idees.

-Però es fan actes a les federacions amb participació de les dues candidatures. 
Però són presentacions conjuntes, sense preguntes ni intercanvis. Però en tot cas, aquestes són les normes i les acceptem amb responsabilitat. Perquè per damunt d’això, estem convençuts que sense el Partit Demòcrata Català la independència no és possible.  
 

Ignasi Planas Foto: Adrià Costa


-Per què?  
Perquè el projecte independentista és tan cabdal pel futur de Catalunya que només es podrà fer des de la centralitat, on el nou partit ocupa una posició clau. En aquest sentit, el Partit Demòcrata n'és una peça indispensable.


-Dels diversos dirigents referencials que té al PDC, de qui se sent més proper? 
Nosaltres vam iniciar l’acostament a Convergència per identificació amb el president Mas. En aquests moments, mantenim aquesta identificació. Demanem explícitament el vot per ell, encara que no li fa falta perquè és l’únic candidat a president del partit. I ara mostrem la mateixa lleialtat al president Puigdemont, que creiem que està actuant adequadament.
 
-On se situa en l’eix esquerra-dreta? 
Nosaltres sempre hem fet bandera de la transversalitat. Fem certa renuncia de la ideologia per posar l’accent en la independència. Si primer tenim un Estat, la resta és secundària. Després, creiem que el partit ha de tenir un to moderat i integrador.
 
-Què creu que el Partit Demòcrata ha d’anar a fer a Madrid? 
El que no ha d’anar a fer és a votar PP o PSOE. I en segon lloc, gestionar la transició que esperem que faci Catalunya en aquests anys. No a negociar segons quines millores perquè sempre ens aixecaran la camisa.
 
-De cara a la investidura de Mariano Rajoy…
Aquí sí que no veig cap altre vot possible que un no. Home, si acceptés un referèndum per la independència…
 

Ignasi Planas. Foto: Adrià Costa

Arxivat a