Catalanofòbia

DEBAT Han augmentat els casos de catalanofòbia?

Consum ha rebut en el que va d'any 67 reclamacions per drets lingüístics, només 10 menys que en tot el 2015

La Plataforma per la Llengua va recollir l'any passat 425 queixes per discriminacions a catalanoparlants

NacióDigital ha consultat diferents organismes que vetllen pels drets lingüístics

Baleària no acomiadarà el cambrer i la caverna s'acarnissa amb Quimi Portet

| 18/07/2016 a les 19:30h
Especial: Nació Destacat
Arxivat a: Societat, Agència Catalana del Consum, Plataforma per la Llengua, Síndic de Greuges, Catalanofòbia, Llengua, Quim Portet, Drets lingüístics
Un dibuix de la Norma enganxat al prestatge d'una biblioteca | Adrià Costa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/07/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa dues setmanes, les xarxes bullien i Quimi Portet era trending topic. El cantant denunciava que un cambrer de Baleària no l’havia volgut atendre en català. Es podria haver quedat en una anècdota, però quatre dies més tard una clienta lamentava que un restaurant a Barcelona es negava a despatxar-la en català. Aquell mateix dia, una estudiant de la universitat d’Elx compartia a les xarxes un cartell on es demanava que es dirigissin al personal de la Facultat exclusivament en castellà. 

La polèmica sobre possibles casos de discriminació lingüística no es va aturar i el dilluns passat l’empresa Pro-activa va obrir un expedient a un dels seus socorristes per un suposat incident similar, tot i que després va fer marxa enrere. Aquell mateix dia, un jove acusava una infermera d’expulsar-lo del CAP de Drassanes per haver demanat ser atès en català. El degoteig de vulneracions de drets lingüístics ha fet que molts es preguntin si han augmentat o no els casos de catalanofòbia.

Facebook i Twitter han visibilitzat aquestes reclamacions i, sobretot en els casos de persones conegudes, han aconseguit que els mitjans de comunicació les posessin al centre del debat públic. Això ha afavorit la sensació que els casos de discriminació lingüística han augmentat i, a la vegada, ha animat a més persones a denunciar aquest tipus de situacions. Tanmateix, contrastar aquestes queixes requereix un temps i una feina que molts cops la immediatesa de la xarxa no permet.

Una ONG que defensa el català

La Plataforma per la Llengua, que es defineix com l’ONG del català, va recollir 425 queixes lingüístiques l’any 2015 i enguany ja en porta més de 200. Bernat Gasull, tècnic de l’entitat especialitzat en consum, reconeix que hi ha hagut un increment durant els últims anys. Gasull apunta dues causes que podrien explicar aquest creixement: més conscienciació per part dels afectats, que abans no denunciaven, i més agressivitat dels treballadors públics.
 

Formulàri de queixes i denúncies de la web de la Plataforma per la Llengua. Foto: Adrià Costa


D’aquestes 425 queixes, moltes provenen de persones que s’han dirigit a la Plataforma per la Llengua però altres són de ciutadans que l’entitat ha anat a buscar. “Sempre que ens assabentem d’un cas d’aquest tipus ens posem en contacte per oferir els nostres serveis”, destaca Gasull. És el cas d’un socorrista que es va negar a atendre un nen perquè, segons la seva mare, s'havien dirigit a ell en català. “La nostra lletrada d’ofici s’ha posat a disposició d’aquesta persona, però de moment no s’ha fet res”. Esbrinar si l’acusació és real i contrastar-la és una tasca complicada. Gasull admet que “s’ha desestimat algun cas” on la seva entitat no tenia clar si es tractava d’una discriminació per catalanofòbia o hi havia altres motius amagats. 

L’Institut el Català de la Salut, el segon més denunciat

Segons l'informe de Plataforma per la Llengua, l’Institut Català de la Salut (ICS) és el segon organisme que ha rebut més queixes lingüístiques, només superat pel Ministeri d'Interior. L’organisme es defensa afirmant que són "l’empresa més gran de Catalunya, repartida per tot el territori, i que té més de 37.000 professionals, prestant servei 24 hores al dia, els 365 dies a l’any”.

L’ICS té un protocol per aquests casos. En primer lloc, s’analitza la reclamació, es demanen al·legacions als professionals implicats i es fan, si cal, entrevistes al denunciant. Més tard, s’analitzen les possibles accions de millora i finalment es dóna una resposta al reclamant. És el mecanisme que s’ha activat arran de la polèmica al CAP de Drassanes, on l’ICS defensa que “la professional d’infermeria va respondre amb professionalitat” i, per tant, “considera que en cap cas s’han vulnerat els drets lingüístics de la persona afectada”.

Síndic i Consum també comptabilitzen denúncies

El Síndic de Greuges també va rebre un total de 29 queixes i consultes sobre vulneracions de drets dels catalanoparlants. La Sindicatura creu que no han augmentat aquests casos, però reconeix que les seves xifres no són prou representatives.

En canvi, les dades de l’Agència Catalana de Consum sí que ho indiquen. En el que va d’any, ja s’havien acumulat 66 denúncies per discriminacions lingüístiques, només onze menys de les que van rebre en tot el 2015. A més, les empreses sancionades han augmentat: si bé el 2015 van ser 68, a data de 6 d’abril d’aquest any ja eren 89.

 
Què he de fer davant d’un cas de discriminació lingüística?
En primer lloc, cal conèixer els drets que tenen les persones catalanoparlants, que varien depenent de si és un conflicte amb l’administració o amb un establiment privat. Si un ciutadà s’adreça a un funcionari, té dret a què li responguin en la seva llengua. El decret 107/1987 apunta que “els funcionaris s’adreçaran als ciutadans en les seves comunicacions orals normalment en català, i respectaran la tria que aquests facin de la llengua en què volen ser atesos”. Per tant, el català ha de ser la llengua preferent, però en tot cas el funcionari s’ha d’adaptar al ciutadà.

En canvi, la normativa és diferent en el cas dels establiments privats. Si, per exemple, un client vol que l’atenguin en català a un restaurant, el cambrer no està obligat a fer-ho. No obstant això, el Codi de Consum que va aprovar el Parlament el 2010 diu que “t’han de poder entendre en català” i que “tot ha d’estar retolat” en aquesta llengua, assenyala Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana de Consum. Per tant, no només existeix el dret a ser entès sinó que tota la informació comercial, com els contractes o els fulletons de les botigues, han de ser en català.

Un cop es constata que no s’han respectat aquests drets, el pas següent serà interposar una denúncia o una reclamació. Si l’incident és amb l’administració, cal que ens dirigim al Síndic de Greuges i es pot fer omplint un formulari en línia. En canvi, si es tracta d’un servei privat hem de demanar els fulls de reclamació dels quals disposen tots els establiments i que gestiona Consum. En tots dos casos podem fer arribar també la nostra queixa a la Plataforma per la Llengua, ja sigui de forma online, amb una trucada de telèfon o a les seves oficines.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Home mirada freda.
Anònim, 18/07/2016 a les 19:34
+17
-28
Veien que un d´ERC es jubila i cobrara 10000 euros/mes com es el Benachs, que el Carles Puyol ex-del Barça diu desde Xina que es Espanyol... montius no en falten pero mes que catalanofobia, podriam dir independenofobia, que es molt diferent ja que de independentistes no mes son encara no 2 millons i amb la llei electoral manen de moment, pero la CUP tambaleija i molt, fins hi tot pot desapareixer del parlament a les properes eleccions...
Vergonya aliena
Masias , 18/07/2016 a les 19:43
+27
-92
Consum auria també de permetre el castellà a les escoles de Catalunya....per tal de complir la llei...
catalanofobia
Anònim, 18/07/2016 a les 19:53
+24
-90
Otro invento independe para , por si todavía no había suficiente, hacerse mas los mártires.
Empiezo a sospechar que las fábricas de esteladas son en realidad fábricas de pañuelos gigantes.
Sense dubtar-ho
Anònim, 18/07/2016 a les 20:07
+19
-18
Clar que ara no diuen perro sarnoso catalan de mierda,no te mereces ni comer pan ni beber agua.
Han trobat un altre sistema,s'han modernitzat.Tot Europa ho sap,la culta,demaneu-ho si sortiu en altre llengua que no sigui la castellana,i sereu atesos diferent.
Obvietat dolorosa
Anònim, 18/07/2016 a les 20:21
Interessant
+67
-10
Quant a tots aquests atacs i menyspreus a la llengua catalana, oblidem, perquè és una obvietat, el que és més important: que tenen lloc a les terres que tenen com a pròpia aquesta llengua.

No són atacs a la llengua catalana produïts a, p. ex., Valladolid (a propòsit, ¿què li passaria a qui gosés menystenir el castellà a Valladolid?).

Aquest és el gran recurs dels enemics de la nostra llengua: fer que en el territori que li és propi estigui sempre en precari, que hi sigui discutida la legitimitat del seu ús, que hi hagi uns camps en què aquest ús li sigui restringit, que qualsevol se senti amb suport i forces per a riure's d'ella. I que els qui l'han de defensar s'avinguin a aquest estat de coses.
Estrategia equivocada
Anònim, 18/07/2016 a les 20:26
+23
-74
Si os pensáis que denunciando y pidiendo el despido de camareros, socorristas y médicos vais a fomentar el catalán os estáis equivocando, sólo vais a provocar que la gente piense en el catalán como una imposición nacionalista y no como una posibilidad de ser más culto conociendo otro idioma. Estáis provocando el rechazo a vuestro idioma y que haya gente que no quiera hablar en catalán, no por que no sepa, si no para no daros el gusto. La imposición por ley y los linchamientos públicos sólo llevarán a esa fractura social que tanto os gusta decir que no existe en Cataluña.
Ja poden enmerdar tot el que vulguin
Anònim, 18/07/2016 a les 20:31
Interessant
+65
-12
S'han tret la careta i ara veiem la de veritat, la cara del feixisme, la cara de la intolerancia, de la baixesa moral com a persones. Saven que estem a un pas de la independècia i que ho aconseguirem //*//
Amims!
Anònim, 18/07/2016 a les 21:40
+14
-61
Mes que la catalanofobia, hi ha una caça de bruixes amb qui no segueixi al peu de la lletra els manaments de la secta pseudo convergent amb el Mesies d' en Mas.
Es hora de demanar als argentins que emigrin a Catalunya...tots porten un psiquiatre dins....i ara ens calen molts.
Ara que s'acosta l' 11 de Setembre....s'han de trobar forces enemics, no sigui cas que hi hagi poca mobil.lització
No hem d'afluixar
Ona-Mar, 18/07/2016 a les 23:49
+44
-7
El que hem de fer els catalans es parlar sempre i nomès en català, hi ha qui canvia d'idioma quan li contesten en espanyol. Crec que es una equivocació i som nosaltres mateixos qui no valorem el suficient la nostra llengua. Jo no canvio mai de llengua, a vegades em mirem com estranyats però d'altres acaben parlant-me en català, aixi que endavant!
ja s'ho faran
Anònim, 19/07/2016 a les 01:51
+32
-5
doncs mira, avui s'ha presentat a una entrevista de feina un paio parlant en castellà. M'hi he adreçat en català i ha seguit en castellà. Creu i fora.
@19.43
Anònim, 19/07/2016 a les 08:47
+18
-2
El castellà hi es permès, ho saps de sobres, ja sabem que et dona igual. Tu, a la teva com sempre, predicar amb qualsevol de les consignes del manual catalanofòbic de colono's/Faes.
CRECE LA INTOLERANCIA
Anònim, 19/07/2016 a les 10:16
+6
-23

En Catalunya ni el catalán ni el castellano pueden estar discriminados en ninguna parte. Hay que dejar que la gente use una y otra lengua en libertad sin imposiciones , sin establecer preferencias o hegemonías de una u otra.
Ambas lenguas las conocen perfectamente una amplísima mayoría de catalanes , este era el objetivo. A partir de aquí el mayor uso social de una u otra debe ser visto como algo natural. La discriminación positiva no tiene razón de ser en ese momento.
Únicamente hay que corregir la presencia muy escasa del Catalán en el ámbito de la administración de justicia , Registros y notarios , e igualmente la discriminación del castellano en la administración de la Generalitat , en los ayuntamientos y en la escuela publica .
En ambos casos y puesto que hablamos de centros públicos hay que tomar medidas para garantizar la plena igualdad de ambas lenguas.

En respuesta a ja s'ho faran
Pragmático, 19/07/2016 a les 10:31
+4
-24
Si para el puesto se requiere hablar en catalán porque es de cara al público en Cataluña y se exigía ese requisito, pues estoy de acuerdo contigo en que el candidato no es válido.

Ahora bien, si el idioma que habla como nativo es exactamente igual para el trabajo que desempeña mientras hable un idioma que entiendan y hablen todos los que tengan que relacionarse con él, y tu siendo el mejor candidato lo discriminas por no tener la misma lengua nativa que tú, el que tendría que ir a la calle eres tú.

En mi empresa hay italianos, alemanes, españoles (algunos catalanes), ingleses, etc. y cada uno tiene su idioma nativo, pero a la hora de la verdad lo que se requiere es que sean los mejores en lo suyo, y ya nos entendemos con algunos en inglés y con otros en castellano.

Pobre pais es el que pensais hacer si se basa en discriminar a todos los que no piensan como vosotros o son como vosotros quereis.
Cal dir-ho
Anònim, 19/07/2016 a les 11:56
+15
-1
De discriminació i menyspreu per part d'alguns ocupants i de funcionaris espanyols, sempre n'hi ha hagut. El què passa és que ara hi ha més gent conscient de que el català és la llengua pròpia del nostre país i que ha de tenir el mateix status de qualsevol altra llengua europea.

Fa anys si molts de catalans s'adreçaven directament en espanyol a les empreses i a l'administració espanyola, com voleu que hi haguessin tants de casos de discriminació?
De fet solament es coneixia la discriminació quan persones conscients optaven per la resistència i utilitzaven sempre la nostra llengua o en els casos de persones que no sabien parlar espanyol, fins fa uns anys n'hi havia forces, i doncs no podien utilitzar la llengua de l'ocupant per adreçar-se a l'administració espanyola establerta al nostre país.
Som i serem
Anònim, 19/07/2016 a les 14:03
+8
-1
Per exemple, si tothom que va a renovar o fer-se un Dni o un passaport parlés en català en una comissaria de policies espanyols a Catalunya, el País Valencià o les Illes Balears, tal i com hi tenim dret, segur que hi haurien molts més casos com el d'avui a Vic, on una dona que hi anava a sol·licitar un passaport i que volia parlar i ésser atesa en català (o com a mínim que l'entenguessin) ha tingut greus problemes.

El més bèstia és que sovint els policies espanyols de les comissaries no volen atendre en català, però lliuren uns documents, el Dni, bilingües (?!)
Al pragmàtic espanyol de les 10:31
Anònim, 19/07/2016 a les 14:17
+6
-1
El país que volem, des del punt de vista lingüístic, és com Suècia, Dinamarca, Grècia, Noruega, Portugal... o Andorra... a tots aquests països es parlen moltes llengües a més de la pròpia del país, però els natius i els nouvinguts, a més de respecte per totes les llengües del món, en tenen per la pròpia, la del país on han nascut o els acull.

Senzillament això.

Independència i salut.
Autoestima
Aragon.es, 19/07/2016 a les 16:25
+5
-0
La gallineta ha dit que prou, ja no vull pondre cap més ou, a fer punyetes aquest sou que fa tants anys que m’esclavitza !!!!!.
Jo només parlo el que vull
Anònim, 19/07/2016 a les 17:44
+4
-0
En tot el munt de trucades que rebo cada dia per vendre'm alguna cosa només parlo en català i la majoria acaben penjant desesperats. Si volen vendre com a mínim que em parlin amb la meva llengua. Si posesim reclamació sempre i marxesim de la botiga sense comprar, ja ho veurieu com acabarien parlant tots en català.
La qüestió és que fins ara no havia registres ni constància.
Anònim, 19/07/2016 a les 20:17
+4
-1
Des de fa tres-cent anys , amb el decret de "Nueva Planta" , passant per l'immisericorde dictadura, primer feixista , després franquista i sempre anticatalana han practicat la política d'aconseguir resultats , sense preocupació de si es veia o no la feina feta. Queda clar que mai va haver fora de solemnes "Memorials de Greuges" cap registre a disposició del súbdit per reclamar cap dret linguístic o cultural català.
Ni a l'estat espanyol , ni a les circunscripcions catalanes , valencianes o balears.
Conseqüència no es poden comparar temps actuals amb passats .
Moralitat : hem d'anar endavant , sense fer-ne cas.
És l'actitud
Anacat, 19/07/2016 a les 22:52
+8
-1
Com que sóc estrangera, de parla anglèsa, jo trobo el problema, no amb l'idioma, però amb l'actitud. Prefereixo parlar en Català. Sóc capaç de fer-ho en Castellà, però pot ser que sòc una mica gandula, o pot ser que veig que visc al païs de Catalunya, i el més normal, és parlar Català per respecte. [I per mi també és per amor del poble i la seva cultura]. Si algú em demana que parli amb Castellà o Anglès, amb facilitat ho puc fer. Però, quant és demana amb menyspreu i manca de respecte....no baixo del burro. Pot ser és això....els Catalans estan farts de ser menyspreats. Amb la pujada de l'independentisme, els que no parlen Català, se senten amenaçats... Pregunto: perquè és tant dificil dir, "ho sento, no parlo [o no entenc gaire bé] el Català. Em podries parlar en Castella si us plau?"La cosa que sabem tots és que ho farien a França, ho farien al païs que diguessis, però aquí no. Des de la meva perspectiva, la provocaciò no és pas dels Catalans. És de fet l'actitud dels que falten respecte al païs on viuen.
Defendiendo los idiomas.
Castellano, 31/08/2016 a les 16:52
+1
-1
No creo que el castellano necesite ningún tipo de defensa. El idioma a defender es el catalán. Las empresas privadas nunca van a mover un dedo para fomentar el catalán en su ámbito. Sólo se mueven por el dinero y les sale más económico centrar su comercio en un idioma. Para mí, es triste ir a Galicia, País Vasco y Valencia y ver cómo van exterminado su idioma. En unos casos gracias a la ayuda de algunos políticos y en otros casos gracias a las empresas privadas. Tengo suerte de poder ir a Cataluña alguna vez y ver que aún se habla un poco el catalán. Me avergüenzo de mis paisanos que ven en un idioma un problema. El catalán es el idioma débil y no el castellano. El catalán es el que necesita cuidados. Quién no ve eso, sólo busca un enemigo donde no lo hay, para esconder el verdadero culpable de sus problemas.
Torna a estar molt ben vista
Anònim, 31/08/2016 a les 20:50
+1
-0
És un tret característic de l'Espanya profunda

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 11:25 Romeva denuncia a Brussel·les la negativa «irresponsable» del govern espanyol a negociar
El conseller d'Afers Exteriors demana a Europa que s'impliqui en la resolució del conflicte i carrega contra l'ofensiva de l'Estat: "Negar la realitat i confrontar-la amb violència no genera solucions"
.
 11:05 L'avinguda Diagonal continuarà tallada tot el matí a causa de la cera de la concentració pels presos polítics. De moment, es van obrint la majoria de cruïlles.
 11:02 Oriol Junqueras: «El govern espanyol indulta sis persones corruptes i n'empresona dues d'honrades».
 10:44 
 09:49 Els diputats de Podem, PDECat i ERC mostren al Congrés cartells per a l'alliberament dels "presos polítics" en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha reclamat que els baixin. "Aquí no es fa espectacle", afirma.
 09:43 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, eludeix concretar les mesures que implicarà l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a 24 hores de vèncer el termini perquè Carles Puigdemont contesti el segon requeriment de l'executiu.
 09:39 L'Ajuntament de Barcelona confirma dues denúncies contra la policia espanyola per abusos sexuals l'1-O. L'alcaldessa Ada Colau ja va criticar-ho fa uns dies i el Ministeri d'Interior va dir que la portaria a la Fiscalia per injúries i calúmnies.
 09:31 Santamaría demana igualtat davant la llei i defensa que el govern espanyol no té incidència davant la justícia.
 09:28 "En nom de la nostra llibertat, els dic que defensarem cívicament i pacífica les nostres institucions, model social i democràcia", diu Tardà, tot reclamant "que parin màquines i triomfi el diàleg".
 09:26 Torn per Tardà, que demana a Santamaría si acceptarien la proposta de Puigdemont de les converses amb caràcter bilateral. La vicepresidenta espanyola recorda que al Congrés ja hi ha bilateralitat, on "porta 13 anys com a diputat".
 09:26 Albert Rivera mostra el seu suport al govern espanyol "per la Constitució i la defensa d'Espanya".
 09:23 Sáenz de Santamaría desgrana les accions del 155 si Puigdemont demà no contesta al requeriment. "Del que es tracta és que els catalans i el conjunt dels espanyol puguin confiar en les institucions de Catalunya", explica.
 09:22 Torn per a Albert Rivera, que també toca el tema català. "Demano que el govern recuperi l'autonomia de Catalunya". "Aplicar la Constitució ja no és una opció, és una obligació", afegeix, tot demanant l'aplicació del 155.
 09:20 Rajoy: "Demano a Puigdemont que actuï amb sensatesa. I que respongui si ha declarat o no la independència de Catalunya". 
 09:18 Xuclà exigeix el cessament del ministre d'Exteriors per les declaracions sobre l'educació a Catalunya. "No s'atreveixin a tocar un sistema educatiu que ens ha educat en la llibertat", afegeix.
 09:16 El diputat del PDECat, Jordi Xuclà, demana a Rajoy sobre els empresonats Sànchez i Cuixart. Rajoy: "El Parlament porta un mes tancat i els catalans no poden demanar a Puigdemont si ha declarat o no la independència".
 09:15 Rajoy contesta Pablo Iglesias i li retreu el suposat finançament de Podem procedent d'Iran i Veneçuela.
 09:12 Pablo Iglesias demana a Rajoy que tornin a la legalitat i a la llei, i "potser canviar de seu perquè no estigui finançada amb diner negre".
 09:10 Torn per Podem, que demana explicacions pel cas Gürtel i les possibles donacions i finançament del PP.
 09:07 El PSOE retreu al president espanyol que només s'hagin aprovat dues lleis des que governa. Rajoy repassa tota la feina feta pel PP.
 09:07 Comença la sessió de control al govern de Mariano Rajoy al Congrés dels Diputats.
 08:58 Íñigo Méndez de Vigo, que també és ministre d'Esports, considera que la lliga espanyola de futbol sense el Barça seria "una lliga descafeïnada". Defensa que "a molts seguidors l'actitud dels dirigents del club no els ha agradat gens" pels seus pronunciaments sobre el procés català.
 08:57 EN DIRECTE Podeu seguir en vídeo el ple del Congrés dels Diputats, que comença a les 9 del matí.

 08:49 Íñigo Méndez de Vigo remarca que a Europa "no hi ha un sol govern que doni suport a la secessió de Catalunya".
 08:40 Íñigo Méndez de Vigo assegura que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart "presos polítics no són" i afegeix que "són persones que estan sotmeses a l'imperi de la llei". Segons Méndez de Vigo,el govern espanyol "no té absolutament res a veure" amb l'empresonament dels líders sobiranistes.
 08:39 El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, defensa a RNE que "el que la gent vol és llei i ordre", i demana a Carles Puigdemont que torni a la legalitat.
 08:22 
 07:43 La Diagonal de Barcelona està tallada a causa de la cera que hi ha a terra que dificulta el trànsit, després de la concentració d'ahir de suport a Cuixart i Sànchez. Els manifestants portaven espelmes.
 07:35 PORTADES «El Govern del PP planeja dirigir les conselleries des de Madrid», a la portada de «La Vanguardia». Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:27 ENTREVISTA Àngel Colom: «S'han dit moltes coses de la CUP, però està actuant amb una enorme responsabilitat»; per Pep Martí. L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat". "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma.
 07:17 VÍDEO Guardiola dedica la victòria del City a Sànchez i Cuixart. “Tant de bo surtin aviat; és com si tots estiguéssim allà”, diu l'exentrenador del Barça.
 07:14 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 18 d'octubre: impàs en tensió. "Al bloc independentista no es qüestiona la porta oberta al diàleg però si que impliqui dilatar o ajornar els passos endavant, més després de les detencions que han indignat centenars de milers de persones", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Rajoy, Colau, la BBC i Navratilova.
 00:09 VÍDEO Joan Mena dona una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
Entrades anteriors »
01/01/1970
L'alcaldessa Ada Colau ja va criticar-ho fa uns dies i el Ministeri d'Interior va dir que la portaria a la Fiscalia per injúries i calúmnies
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 5 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 28 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Alumnes durant una classe | Adrià Costa
Irene Ramentol | 11 comentaris
01/01/1970
Estudis d'Ensenyament i també internacionals, com l'informe PISA, evidencien la tendència en augment dels bons resultats del model educatiu a Catalunya que prioritza la competència lingüística, també en castellà, la cohesió social i el nivell acadèmic de l'alumnat