El PSC i CSQEP presenten esmena a la totalitat a l'Agència de Protecció Social

És la primera llei de desconnexió, embrió de la Seguretat Social catalana

Joan Coscubiela i Eva Granados, aquest matí al Parlament
Joan Coscubiela i Eva Granados, aquest matí al Parlament | ACN
12 de juliol del 2016
Actualitzat a les 11:49h
Els grups del PSC i Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) han presentat aquest dimarts una esmena a la totalitat amb text alternatiu a la proposició de llei de Junts pel Sí i la CUP que crea l’Agència de Protecció Social, considerada la primera llei de desconnexió i embrió de la Seguretat Social catalana. Eva Granados (PSC) i Joan Coscubiela (CSQP) ho han anunciat avui als mitjans.

Que dos grups presentin una esmena conjunta a la totalitat amb text propi no és gens habitual. Granados ha dit que la seva proposta vol millorar la vida de les persones, facilitant l’accés a uns serveis socials que avui estan fragmentats i dispersos pel territori. “A Catalunya manca bon govern i sobra èpica”, ha dit la portaveu socialista. El text alternatiu pretén crear una finestreta única i territorialitzar els serveis, amb un paper més actiu per les administracions locals i els agents socials, que segons els portaveus de PSC i CSQEP, són bandejats en la proposició de Junts pel Sí i la CUP.

Granados ha recordat que ja fa deu anys que es va aprovar, per unanimitat, la llei de Serveis Socials catalana, i ha denunciat que des d’aleshores, “no s’ha fet res”. Coscubiela ha dit, buscant l’epítet que pogués fer més mal, que el text dels dos grups sobiranistes és “pujolista”, perquè menysté els ajuntaments.

Tots dos han reconegut que el seu text no inclou ni la gestió de la seguretat social ni de les prestacions d’atur, perquè, en paraules de Coscubiela, “planteja només la gestió de les competències que té la Generalitat, no està fet de cara als gestos i crear expectatives, sinó a millorar la vida de les persones”.

La junta de portaveus ha de fixar la data de debat al ple, que podria ser en l’últim a celebrar pel Parlament abans de vacances, la darrera setmana de juliol.