Beatles i Rolling Stones, l'eterna disputa

La revista "Enderrock" publica un número especial dedicat als dos grups britànics, amb un disc de tribut que inclou 16 versions en català | L'edició es fa coincidint amb el XI festival Beatles Weekend de l'Estartit

Arnau Giordani, Roger Gascón, Sergio Ortiz, Miki Grau i Jordi Bastida
Arnau Giordani, Roger Gascón, Sergio Ortiz, Miki Grau i Jordi Bastida | Xavier Mercadé
01 de juliol del 2016
Actualitzat a les 14:25h
Va ser la rivalitat més gran de la història del rock. Encara avui en dia, quatre dècades després, hi ha qui planteja la qüestió des d'una divisió del món entre partidaris d'uns o dels altres: "tu ets més dels Beatles o dels Stones?". Com si la devoció pels uns anul·lés l'admiració pels altres, i a la inversa, traspassant una simple qüestió sobre gustos i afinitats a una tria que implica una manera d'entendre la música i, fins i tot, la vida.
 
De fet, el fenomen de la rivalitat va ser una mera acció publicitària, màrqueting pur. Aleshores i ara, sabem que entre els components dels dos grups no hi havia antipaties, sinó més aviat al contrari. Però la premsa tenia la història servida: els Beatles venien de Liverpool, del Nord, d'un paisatge rude amb un pòsit innegable. Els Stones eren una Nèmesi perfecta, l'esperança d'un Londres modern i cosmopolita. Els uns, uns bons nois; els altres, un rebels de so embrutit. Un fenomen de masses que agradava a tots els públics, contra uns abanderats del rock.

Amb aquesta rivalitat com a gran i apassionant eix vertebrador, l'edició d'aquest juliol de la revista Enderrock convida els lectors a conèixer a fons les dues bandes britàniques, tot coincidint amb la commemoració dels quaranta anys del primer concert dels Stones a Catalunya i del cinquantè aniversari de la publicació dels discs Revolver (1966) i Aftermath (1966). L'especial va acompanyat amb un disc de tribut, Beatles vs Stones, que inclou 16 versions en català i que es distribuirà conjuntament amb la revista i es podrà aconseguir amb l'entrada del festival Beatles Weekend.

Vint pàgines de reportatge especial
 

Portada de la revista especial de l'Enderrock de juliol


El número inclou vint pàgines d’entrevistes, fotografies i reportatges que reconstrueixen els grans moments d'una rivalitat llegendària. Beatles vs Stones: Vides paral·leles esdevé un viatge a l'any 1966 a través de la glòria del rock en la seva millor època, on l'enfrontament entre les dues bandes va ser antològic i motiu de divisions entre "fans" d'una banda i d'una altra..

Un dels temes que també es tracten amb caràcter especial són els quaranta anys del primer concert dels Stones a Catalunya, explicat pel promotor Gay Mercader i altres protagonistes. A l'especial també hi apareixen els reportatges Simpatia pels Stones, una crònica dels concerts dels britànics a Catalunya, i Stones a la catalana, on s'explica la influencia dels Stones a la música catalana, fent un extens repàs a totes les versions existents en català.

XI Beatles Weekend de l'Estartit

L'onzena edició del festival Beatles Weekend, que se celebra entre el 8 i el 10 de juliol a l'Estartit, oferirà una gran varietat i quantitat d'activitats com a cita referencial a Catalunya de beatlemaníacs i oberta a tots els públics. Hi haurà exposicions de primer nivell, grups de tribut de referència mundial, activitats infantils, presentacions de llibres, cinema i xerrades. Un gaudi total per a acèrrims seguidors dels de Liverpool i, també enguany, dels londinencs.

El certamen incidirà en les diferents vessants de la rivalitat entre The Beatles i els Stones amb el concert-espectacle de dues de les grans bandes de tribut Abbey Road vs The Smoking Stones i l’exposició fotogràfica sobre The Beatles a càrrec de Joana Biarnés, la primera fotoperiodista de l'estat espanyol guardonada amb el Premi Beatlemaníaca 2016.