Daniel de Alfonso uneix el Parlament

La cambra celebra el primer ple després de les eleccions espanyoles en un clima més relaxat | Els resultats del 26-J cohesionen Junts pel Sí mentre que els diputats del PP, els més cofois | Puigdemont i Arrimadas comparteixen un cafè

Minut de silenci per les víctimes de l'atemptat d'Istanbul
Minut de silenci per les víctimes de l'atemptat d'Istanbul | Parlament de Catalunya
29 de juny del 2016
Actualitzat a la 13:59h
El ple d’aquest dimecres al Parlament ha estat, sobretot, el de la destitució del director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Tot i la gravetat del cas, el debat sobre l’escàndol i la sessió de control anterior han generat situacions curioses, amb més moments de distensió dels que són habituals des de l’inici de la legislatura. Abans, moment d'unitat i respecte, amb el minut de silenci per les víctimes de l'atemptat d'Istanbul.

Antifrau aplega sobiranistes i unionistes. L’escàndol d’Antifrau ha aconseguit una cosa que semblava impossible: quasi totes les forces parlamentàries, tret del PP, han aplaudit juntes després d’una votació de forta càrrega política. La figura de Daniel de Alfonso ha aplegat adversaris ben allunyats. Algú ha comentat, fent broma, que feia patxoca veure diputats de Ciutadans i de Junts pel Sí votant el mateix. La gravetat de l’afer ha donat moments de proximitat entre grups que normalment s’esbatussen. Lluís Rabell, de CSQEP, ha fet una referència directa a Xavier Trias per defensar la seva honorabilitat, recordant que l’havia defensat davant el Consell de Ciutat.
 
El 26-J cohesiona més Junts pel Sí. Alguns diputats de Junts pel Sí van comentar la mateixa nit electoral que el 26-J seria bo per la cohesió del grup. Els resultats han tingut el mèrit d’apaivagar les tensions que havien sorgit en el si de la principal força al Parlament. El fet que ERC i CDC hagin repetit resultats a grans trets, obtenint els mateixos escons que el 20-D, ha dut més tranquil·litat al grup majoritari. El pols entre CDC i ERC va fer aflorar les contradiccions en el si de Junts pel Sí, molt evidents entorn del debat pressupostari i sobre les relacions amb la CUP. Alguns –i no només els convergents- veien la possibilitat que Esquerra es distanciés de CDC en nombre d’escons un escull perquè Junts pel Sí avancés sense ensurts.
 
Els diputats del PP, els més cofois. Després de setmanes de tensions diverses al si del PP català (Xavier García Albiol envers Jorge Fernández, Alicia Sánchez-Camacho respecte a Dolors Montserrat…), el 26-J ha tingut un efecte balsàmic. Si la junta directiva d’ahir ja va ser relaxada, avui es notava al Parlament en el somriure obert amb què García Albiol ha regalat els periodistes només arribar. Somriures que avui han estat sovintejats en els escons del PP, malgrat que en el plat fort del dia, la destitució de Daniel de Alfonso, el grup ha quedat sol en contra del cessament.

Puigdemont i Arrimadas, cafè compartit. Ha estat molt comentat un cafè que han fet el president Carles Puigdemont i la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas. Tots dos s’han trobat pels passadissos i han anat plegats a cafetejar, tot comentant amb cordialitat els resultats de les eleccions. Han estat només deu minuts, però ha estat una bona manera de “reconciliar-se” després de l’enganxada que han protagonitzat durant la sessió de control, en què literalment s’han llançat els noms de Donald Trump i Marine Le Pen com a dards.