Talent emergent i voluntat alternativa, les claus del tercer Fringe Festival

El certamen, que tindrà lloc del 27 al 29 de juliol a Torroella i l'Estartit, oferirà per primer cop tres actuacions a Barcelona | El pop-rock entra a la programació amb Coet i Est Oest, guanyadors del concurs Sona 9

Jove talent clàssic i jazzístic es dóna la mà al Fringe Festival
Jove talent clàssic i jazzístic es dóna la mà al Fringe Festival | Esteve Plantada
28 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:41h
Els festivals "fringe" –com el cèlebre contrapunt del Festival d'Edimburg, l'Edinburgh Fringe– són programacions "off" que esdevenen aparadors d'allò alternatiu, d'allò que neix als marges i que es val de l'entusiasme i la pròpia iniciativa dels creadors emergents. Amb aquest mateix esperit va néixer, ara fa tres anys, el Fringe Festival a Torroella de Montgrí, amb la particularitat que els artistes són seleccionats per conservatoris i escoles de música de prestigi i com a aperitiu del Festival de Torroella de Montgrí, que enguany s'allarga del 30 de juliol al 19 d'agost. 

Abans, i durant tres dies, del 27 al 29 de juliol, vuitanta joves músics seran a l'Estartit i a Torroella per mostrar l'art del "futur del país", tal i com ha afirmat la directora Montse Faura en la presentació celebrada aquest dimarts al Palau Robert. L'ESMUC, el Taller de Músics, el Conservatori Superior del Liceu, el Conservatori de París, la Guildhall School of Music and Drama de Londres i la Hochschule für Musik Freiburg alemany formen la reeixida llista de centres impulsors que exporten creativitat. Noms que comparteixen l'objectiu comú de fer aflorar el nou talent musical i de reforçar un binomi evident entre educació i cultura.
 
En total, el Fringe oferirà 25 concerts gratuïts d'estils musicals que van des del jazz, passant per la clàssica, els blues, el flamenc o el pop-rock. La pròpia Montse Faura i Eduard Balaguer, coordinador del certamen, han esbossat les línies mestres de la tercera edició del festival, en un acte que ha ofert un petit tast musical a través de dos espais que simbolitzaven Torroella i l'Estartit. L'un, amb la musicalitat encomanadissa del clàssic; l'altre, amb la sonoritat electrificada de la música moderna.
 
Obertura a nous estils i un nou espai
 
De fet, aquesta tercera edició suposa l'obertura a un nou gènere musical no present fins ara a la programació: el pop-rock. El certamen ho fa amb la col·laboració dels concurs Sona 9 que organitza el grup Enderrock amb la participació de Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya. Els dos grup presents aquest 2016 seran Coet i Est Oest, guanyadors de les darreres edicions del concurs. Balaguer ha destacat que "l'acadèmic o formatiu no és necessàriament l'únic criteri per fer música", subratllant l'encert de la inclusió del pop-rock en la programació.
 
L'obertura del Fringe Festival també és física, ja que aquest 2016 també s'expandeix a Barcelona, on hi haurà tres actuacions als jardins del Palau Robert, que s'afegeixen a les setze de Torroella i a les sis de L'Estartit. De la programació destaquen d'Ensemble Dai Contemporain, un sextet francès de música contemporània; Supersax Project, un grup format al Liceu; The Magnus Luna, trio del Taller de Músics musica els poemes de Joan Vinyoli; o The Beauty Fools, un grup vocal de l'ESMUC, entre d'altres. Els espais on tindran lloc els concerts són la Fundació Mascort, la Fundació Vila Casas i La Sala, a Torroella de Montgrí; El Molinet, a L'Estartit i el Palau Robert.
 

The Magnus Luna, trio del Taller de Músics que posa música als poemes de Joan Vinyoli Foto: Esteve Plantada