Rajoy surt molt reforçat però continua presoner de l'aritmètica

Quatre claus l'endemà del 26-J | Després del primer impacte, l’escenari a l’hemicicle continua sent molt complicat de gestionar

Mariano Rajoy treu pit després dels resultats del 26-J
Mariano Rajoy treu pit després dels resultats del 26-J | Flickr PP
27 de juny del 2016
Actualitzat el 28 de juny a les 7:57h
Els resultats del 26-J han estat un èxit pel Partit Popular i, sobretot, per Mariano Rajoy. El líder del PP ha obtingut un capital polític afegit i l’intentarà rendibilitzar. Però això no pot amagar la crua realitat de l’aritmètica parlamentària. Rajoy necessita sumar 176 escons en primera votació, que no pot obtenir ni tan sols arribant a un acord amb Ciutadans (en sumen 169). El marge de maniobra per tots els actors polítics és molt més estret del que sembla.

El bloc anti-Rajoy té 175 escons. La suma de les forces que són, de partida, contràries a la investidura de Rajoy fa 175 escons (85 del PSOE, 71 d’Units Podem, 17 del bloc sobiranista d’ERC i CDC i els 2 d’EH Bildu). Tot acord que no passi per una aliança de PP i PSOE o l’abstenció dels socialistes fa molt difícil la investidura del líder del PP.

Ciutadans, un veto que pot desaparèixer. Els portaveus del partit d'Albert Rivera mantenen oficialment el "Rajoy, no" però amb menor intensitat que en campanya –tot plegat després de perdre vuit dels seus 40 diputats- . De fet, avui, el mateix Rivera ja ha matisat que "mai" hi ha hagut veto a Rajoy. La realitat dels fets i les pressions que poden recaure sobre la formació taronja els propers dies, i no només des dels cercles més polítics, poden fer canviar, i molt, les afirmacions de les primeres hores després del recompte de vots. De fet, En qualsevol cas, C’s ha perdut posicions i és improbable que pugui mantenir-se en una actitud inamovible.    
 
El fracàs del “gran centre”. És un dels grans elements del nou escenari. Després del 20-D, el bloc de PSOE i Ciutadans va sumar 130 escons, molt lluny de la majoria que facilitava la investidura, però més que el PP. Aquella aliança, a la qual es va batejar com a “gran centre”, ha fet curt i és una altra de les grans derrotades. Ha passat de 130 escons a 117, una pèrdua considerable. Pedro Sánchez ja no pot sumar per aquesta banda.

El PNB, determinant. Els cinc diputats del PNB poden ser decisius. Ja ho eren després del 20-D. No són un suport amb el qual Rajoy pugui comptar des de l’inici, però finalment podrien acabar facilitant una majoria. Els 132 de PP més Ciutadans sumen 169, al qual es pot afegir el diputat canari: 170. Més els cinc diputats del PNB… ui, no. En falta un. El PNB també podria afegir-se a una hipotètica suma de PSOE, Podem, ERC, CDC i Bildu que els socialistes van descartar totalment fa sis mesos. Sumarien 180 escons.
Arxivat a