L'incombustible José Ignacio Llorens pren al PSC el quart escó en joc a Lleida

L'històric polític del PP torna al Congrés | Els populars guanyen vots a la demarcació i recuperen el diputat perdut el 20-D

27 de juny del 2016
Actualitzat a les 2:22h
José Ignacio Llorens ha recuperat l'escó
José Ignacio Llorens ha recuperat l'escó | Adrià Costa
José Ignacio Llorens torna al Congrés dels Diputats després de guanyar el quart escó en joc que hi havia a Lleida. L’històric polític del PP, que va començar a ser diputat l’any 1982, s'ha mantingut enfront un PSC cremat per l’abstenció (5,9 punts menys) i que no ha aconseguit fermar el diputat aconseguit el 20-D. El vot fidel del PP s’ha demostrat que no el tenen els socialistes, que per primer cop en unes eleccions espanyoles a la demarcació s’han quedat sense un escó.

N’ha tingut prou el PP en mantenir el votant de fa sis mesos i esgarrapar-ne de nous (en especial de C’s, que ha perdut al voltant de 5.500 vots) per fermar el diputat lleidatà. De fet, els populars han millorat resultats a la demarcació en 2.000 sufragis, la qual cosa posa en entredit, de passada, enquestes que li donaven poques opcions a Llorens.
 
El PSC es debilita, CDC s'ensorra en vots i ERC guanya per primer cop

El PSC, per la seva banda, ha patit el revés de l’abstenció i ha perdut uns 2.300 vots, suficients per quedar en cinquena posició. La prova de la resistència no l’han passat els socialistes lleidatans, que tenien com a repte consolidar el votant del 20-D. La fuga d’aquest votant l’ha pagat car el PSC, que no ha complert amb els objectius de la mateixa manera que tampoc ho ha fet CDC, que han perdut les eleccions a la demarcació quan la seva meta era obtenir el segon diputat i fer entrar Ramon Royes, alcalde de Cervera, ciutat on ha guanyat ERC.

La carambola de la baixada socialista (que molts donaven per feta) sumada a la consolidació del vot convergent no s’ha produït, i la candidatura de Toni Postius ha perdut uns 7.400 vots a la demarcació i s'ha vist superada per ERC, que per primer cop a la seva història ha guanyat unes eleccions espanyoles a Lleida. Els republicans han quedat primers amb mil vots més que fa sis mesos, la qual cosa evidencia que la llista de Xavi Eritja ha pescat poc en el marasme convergent.