La tercera edició del Clownia referma el festival com a gran espai de convivència

El festival organitzat per Txarango és "una petita ciutat que escenifica tot l'imaginari del grup" | Del 23 al 25 de juny, grups com Els Catarres, Auxili, Pepet i Marieta, Buhos, Doctor Prats o Brams ompliran de música Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès

Les arts de carrer, la matèria primera d'un festival diferent a la resta
Les arts de carrer, la matèria primera d'un festival diferent a la resta | Clownia
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 19:23h
Si Txarango impulsa un projecte, segur que aquest tindrà ànima. Com no podia ser d'altra manera, el Festival Clownia és un fidel reflex d'allò que són, una mostra de les ganes de compartir i d'aprofitar-se de la projecció que s'han guanyat per ajudar a difondre idees i accions. Aquest 2016, el certamen arriba a la tercera edició i ofereix una revetlla de Sant Joan única, amb música i amb continguts que van molt més enllà del ball i de la diversió. Del 23 al 25 de juny, tres dies –un més que a les anteriors edicions– de circ, solidaritat, música, art i compromís.
 
Aquest any, com a gran al·licient, marca un punt d'inflexió en l'organització del propi festival, ja que Txarango, per primera vegada, no protagonitzarà el darrer concert, la "festa grossa" que tancava la mostra al màxim d'energia, amb una expectació total. Enguany, però, el grup es troba en plena atura momentània i podrà dedicar-se exclusivament a gestionar, de primera mà i sense haver de mesurar les forces, totes les activitats i la logística d'un certamen molt intens.
 
Amb tot, l'aspiració del grup és que tot surti igual de bé que altres anys, sobretot tenint en compte que enguany l'esdeveniment dura un dia més i implica "molta més feina de preparació". "Hem fet petits retocs intentant que la gent ho visqui de la millor manera", però la línia és la mateixa: "oferir un festival intergeneracional, que barregi art del carrer, música circ, teatre i clown, i posar-ho tot en un ambient festiu i posar una petita llavor per cultivar el pensament crític".
 

El carrer com a "escenari més democràtic del món"
 
En aquest sentit, els Txarango tenen clar que l'art de carrer és l'únic on es pot veure l'essència sense cap filtre. "Aquests darrers mesos hem tocat a Palestina i Idomeni, i allà t'adones que el carrer és l'escenari més democràtic del món, l'únic que no fa diferències". El carrer, l'indret on comença tot, "on hi ha totes les veritats". "Aquest festival es transforma en una petita ciutat que escenifica l'imaginari del grup", expliquen, satisfets de la feina feta, com si fos un somni fet realitat. "Per a nosaltres, el festival és una manera d'entendre la vida. La cultura és una eina de transformació". Els components de Txarango es dediquem a la música per "ser feliços", amb l'obligació moral "de revertir-ho en altra gent".
 
En aquest sentit, el Clownia és "una manera de donar les gràcies a la gent que ens va acompanyar en els anys de creixement". Potser per això s'ha mostrat ferm en els mateixos ideals del primer dia, on ja hi havia concerts dedicats als refugiats, on la passió del grup va ser el pal de paller de tot el que vindria. "Ha estat brutal l'acollida de Sant Joan de les Abadesses, on tothom n'està molt content, tothom hi treballa i col·labora". Ara mateix, el certament compta amb una assistència de 5.000 persones, "la mida justa". "No volem omplir-lo massa, perquè ha d'estar d'acord amb la zona i això és un dels punts que li dóna qualitat".
 
El Clownia compta amb algunes novetats destacables. S'estrena un nou punt, l'Espai Consciència, amb entitats, plataformes i col·lectius que ofereixen propostes "que són alternatives de consum, idees transformadores que teníem ganes d'acostar a la gent", subratllen. A més, el divendres i el dissabte a la tarda s'organitzen xerrades i tallers, amb cursos de clown i un espai de formació. "Al capdavall, el Clownia és un espai de convivència en un ambient festiu i positiu que et permet desconnectar durant tres dies", reblen. "És una manera de celebrar la vida i la millor porta per entrar a l'estiu".
 
Els espais del Clownia
Escenari Plaça Major:
Escenari gratuït ubicat a la Plaça Major, al centre de Sant Joan de les Abadesses. És la plaça on Txarango va créixer i és el punt escollit per a començar les tres jornades de Clownia. A partir de les 21h de dijous, Clownia oferirà la millor revetlla de Sant Joan amb Diabladesses, Auxili, Pepet i Marieta, Abercocks o Caribbean Dandy. Divendres i dissabte, a partir de les 11h del matí acollirà propostes com Nyandú, Tomeu Penya, Hora de Joglar o Séptimo A. Aquest escenari que Clownia regala al poble també acollirà espectacles sorpresa.

Ciutat de Clownia:
Espai escènic dins del recinte del festival, ubicat darrera la taula de so, en una zona amb gespa. Acollirà els espectacles de circ de Festiclown i Circ Vermut.

Escenari Àgora:
Aquest escenari és el cor de Clownia. Una gran carpa de circ que aplega la vessant més social del festival. Un lloc que pretén que la gent participi i reflexioni. Música, teatre i circ com a eines de transformació social. Acollirà les actuacions de Marabunta i The Pengüins amb el seu “Reggae per xics” i els fantàstics concerts d’Animal i Falciots Ninja. Les dues jornades les tancarà fins a la sortida del sol, el resident Dj OGT. També acollirà els tallers de clown de Guillem Albà.

Escenari Principal:
Un món que balla és un món millor. L’Escenari Principal s’encén amb la nit sota la consigna de la festa. És on actuaran els plats forts de Clownia. La millor música festiva de vocació internacional personalitzada en els noms propis de Tiken Jah Fakoly, Els Catarres o La Raíz. També els anglesos Will & The People o els japonesos Tex Sun & Flower Seed. I ho ballaran tot Buhos, Itaca Band, Brams, Vendetta y Dj Txako i Dj OGT.

Zona d’acampada:
Clownia disposa d’una zona d’acampada lliure al costat del recinte del festival.
 

Programació completa del Clownia 2016

10 revetlles de Sant Joan ben musicals

 

Clownia Festival 2015 Foto: Marc Cargol