El nou codi ètic del Govern prohibeix als alts càrrecs rebre regals

Raül Romeva: "Un nou estat només es pot fer des de la integritat i l'ètica pública" | El Govern avança en la transparència i vol que el codi sigui un instrument eficaç contra la corrupció

Raül Romeva i Neus Munté, aquest dimarts després de la reunió del consell executiu
Raül Romeva i Neus Munté, aquest dimarts després de la reunió del consell executiu | @govern
21 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:11h
A la nova República s'hi ha d'anat net de tota ombra d'opacitat o corrupció. El conseller Raül Romeva ha anunciat aquest dimarts l’aprovació del codi de conducta dels alts càrrecs. Romeva ha explicat que “la construcció d’un nou estat només es pot fer des de la integritat i l’ètica pública” i ha manifestat la voluntat de voler fer transparent tota l’activitat de la funció pública.

El codi inclou vint-i-quatre principis ètics i vol convertir-se en un instrument eficaç en el combat contra la corrupció. Incideix en dos vessants: el del comportament, que ha de ser exemplar (més regulació sobre els conflictes d’interessos, prohibició d’acceptar regals exceptuant distincions commemoratives) i la màxima transparència en la presa de decisions. Això implica l’obligació de fer públiques les reunions amb tots els grups d’interès, que s’hauran d’inscriure en el registre del departament de Justícia. També s’exigirà fer públic el patrimoni dels alts càrrecs en el moment d’accedir i d’abandonar al càrrec, i no permetre pagaments de viatges o allotjaments per part de particulars o empreses.

Entre les diverses mesures introduïdes, hi ha la d'una bústia per formular queixes amb absoluta confidencialitat i l'establiment d'un procediment sancionador. El codi és fruit de l'aprovació de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Romeva ha anunciat que properament es crearà un comitè assessor d’ètica pública que disposarà d'atribucions importants. 

El Govern ha aprovat també el decret llei per retornar als empleats públics una part de la paga extra del 2012 i ha creat el programa per impulsar la transformació digital de l’administració tributària de Catalunya.