La política espanyola continua bloquejada sis mesos després

Tots els partits mantenen els vetos que van fer fracassar la passada legislatura | Les enquestes, més enllà del “sorpasso” d'Units Podem al PSOE, no dibuixen possibles majories clares | Pedro Sánchez deixa clar que no pactarà amb Pablo Iglesias si no renuncia al referèndum i al model econòmic mentre Mariano Rajoy descarta un pas al costat i insta al PSOE i C's a "fer alguna cosa" per evitar unes terceres eleccions

20 de juny del 2016
Actualitzat el 21 de juny a les 16:52h
Els quatre candidats a la Moncloa, al debat
Els quatre candidats a la Moncloa, al debat | Flickr PP
Aquest dilluns es compleixen sis mesos de les eleccions del 20-D. Mig any després, i en plena campanya d'uns nous comicis, la política espanyola continua bloquejada. Diversos analistes apuntaven que aquestes dues setmanes servirien per deixar clar quins pactes podrien tirar endavant. Tanmateix, no només aquesta qüestió no s'aclareix sinó que continuen tots els vetos que van fer fracassar la legislatura passada.

Les enquestes contribueixen a la sensació de bloqueig. Els sondejos –avui és el darrer dia per publicar-los- mostren un escenari sense majories clares. Evidentment, el gran canvi és el probable sorpasso d'Units Podem a PSOE però això, lluny d'afavorir un govern d'esquerres, qui sap si ho pot fer més complicat. El mateix Pedro Sánchez avui ha reiterat que no pactarà amb Pablo Iglesias si no “no renuncia a fragmentar la sobirania nacional ni al seu model econòmic”. El líder de Podem ja ha dit per activa i per passiva que no té “línies vermelles” –tampoc el referèndum- però caldrà veure fins a quin punt acceptaria rebaixar el programa a canvi del suport dels socialistes.

De fet, la posició de Pedro Sánchez és extremadament feble. Si s'acaba confirmant la tercera posició al 26-J difícilment podrà aguantar massa hores al capdavant del PSOE. Una situació de “desgovern” encara complicaria més un possible pacte amb Podem –els “barons” hi són molt reticents-, però caldria veure si això afavoreix o complica altres opcions. Sánchez, això sí, manté el “no” al PP i la proposta de Jordi Sevilla de permetre que governi la força amb més suport parlamentari –repetint, per exemple, el pacte PSOE amb C's- no sembla que tingui massa recorregut.

Rajoy insta PSOE i C's a evitar unes terceres eleccions

El fantasma d'unes terceres eleccions plana a les tertúlies polítiques. Tothom les descarta –el mateix Pedro Sánchez ho va oficialitzar- però per evitar-ho caldrà algun gest que desbloquegi la situació. Mariano Rajoy ha verbalitzat el concepte i aquest dilluns ha instat el PSOE i C's a “fer alguna cosa” per evitar-les. La pressió dels sectors econòmics per forçar una gran coalició –en forma de suports o abstencions- es multiplicaran però les de després del 20-D van fracassar...

Albert Rivera va aprofitar la visita de divendres a Barcelona per certificar que no farà Rajoy president i el líder del PP nega de totes totes que vulgui fer un “pas al costat”. El veto, per cert, l'han aprofitat els populars per equiparar els “taronges” amb el paper de la CUP respecte Artur Mas.
Arxivat a