Borrell atribueix la majoria a favor del referèndum a «les mentides» de l'independentisme

L'exministre socialista, des de Montcada, assegura que Pablo Iglesias és “un estat d’ànim”, “una cosa volàtil” i una crida “a votar amb els budells”

L'exministre Josep Borrell, aquest diumenge a Montcada
L'exministre Josep Borrell, aquest diumenge a Montcada | @socialistes_cat
19 de juny del 2016
Actualitzat a les 14:35h
L’exministre d’obres públiques de Felipe González i fitxatge estrella de Pedro Sánchez per al seu govern, Josep Borrell, ha atribuït l’augment de l’independentisme i la majoria social que hi ha entorn del referèndum que ofereix Podem al “mite” del dèficit fiscal i a les “mentides” que la gent “s’ha cregut”. “Ahir un taxista em deia que no era independentista, però que si li oferien 16.000 milions d’euros que diuen que hi ha de dèficit fiscal, es comprava tres barretines”, ha satiritzat.

Iglesias, “un estat d’ànim”

En un acte amb una cinquantena de persones a l’Espai Cultural Kursaal de Montcada i Reixac, on Podem va arrabassar el primer lloc al PSC per primera vegada en unes eleccions generals, Borrell ha assegurat que Iglesias és “un estat d’ànim”, “una cosa volàtil”, una crida “a votar amb els budells” com a protesta contra el tracte rebut per la crisi, i ho ha comparat amb les victòries d’altres partits com Syriza a Grècia, l’augment de vots del Front Nacional a França i l’ascens de Donald Trump als Estats Units. “No és més progre el que més es queixa i el que més crida, sinó el que més aconsegueix”, ha conclòs.

El que també va ser president del Parlament Europeu entre 2004 i 2007 ha assegurat que cal “votar amb el cap”, perquè els que criden i es queixen després hauran d’anar a negociar la multa de 2 milions d’euros per l’incompliment del dèficit que deixa Mariano Rajoy en herència i i el pagament del deute. En aquest sentit, ha avisat que el discurs de Podemos és el mateix que el de Syriza, que no va aconseguir el seu propòsit a Brussel·les.

Els partidaris del Brexit, com els independentistes

Tot fent referència al vot de la indignació, per primer cop en campanya, ha sortit al discurs el Brexit. Borrell ha assegurat que els arguments que sostenen els defensors de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea s’assemblen molt als dels independentistes catalans i, com amb el debat sobiranista, la seva solució per seduir els euroescèptics és la remodelació de les institucions, en aquest cas de les europees, “per fer-les més democràtiques” i ha defensat la remodelació de les institucions europees per fer-les més democràtiques, tot i que ningú ha plantejat a Europa aquesta tercera via.

El contrari a la integració europea per a Borrell és tornar a l’enemistat entre els pobles d’Europa, i ha atiat la por amb el Brexit com ho ha fet en més ocasions amb la independència de Catalunya. “És molt fàcil bufar sobre les centres d’un foc apagat per tornar a fer foc”, avisat, referint-se al període de pau a Europa després de la Segona Guerra Mundial. Ha posat com a exemples la guerra dels Balcans i la revolta a Ucraïna.

Retrets a les “mentides” de Rajoy

Tant Borrell com Miquel Iceta, que també ha participat a l’acte, han retret a Rajoy haver pujat al govern el 2011 “amb mentides”, ja que va assegurar que no pujaria els impostos i acabaria amb la crisi. L’exministre li ha recordat que qui guanya unes eleccions parlamentàries no és qui té més vots sinó qui obté més suports parlamentaris per al seu candidat, i ha pronosticat que el PP tornarà a quedar-se sol. Un cop més, les crítiques s’han centrat en el PP i en Podem, mentre que no han fet cap referència a Ciutadans.

Iceta ha tornat a referir-se, tot i que de manera molt subtil, a les declaracions de Susana Díaz en què assegurava que “els vots dels andalusos no pagarien els privilegis de Colau i dels independentistes”, tot afirmant que per defensar millores per a Catalunya “no cal barallar-nos amb altres pobles d’Espanya”.