L'ANC no vol deixar el referèndum en mans de Colau

La proposta de celebrar una consulta interna per reclamar un referèndum unilateral ha reforçat la cohesió de l’entitat

Ada Colau, en un acte de suport als imputats del 9-N
Ada Colau, en un acte de suport als imputats del 9-N | Adrià Costa
16 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:21h
L’ANC vol impedir que l'entorn polític d'Ada Colau monopolitzi la idea d’un referèndum a Catalunya. Aquesta és una de les raons per les quals l’entitat de la societat civil s’ha posicionat a favor d’un RUI, encetant un debat intern dins del sobiranisme en plena campanya electoral pel 26-J. Segons fonts de l’Assemblea, seria un error greu deixar en mans d’Units Podem a l'Estat i En Comú Podem a Catalunya la proposta d’un referèndum.

L’entitat va contemplar amb preocupació la derrota dels pressupostos al Parlament, pel que ha suposat de fractura del bloc independentista. Ho va definir com “un punt d’inflexió”. Això i una perspectiva de victòria d’Units Podem en les eleccions del 26-J ha motivat l’Assemblea a moure peça i proposar una consulta interna el 3 de juliol per reclamar un referèndum que sigui convocat per les institucions catalanes, és a dir, un RUI. A l’ANC, però, prefereixen parlar de referèndum vinculant.
 
La pregunta “Vols que l’ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir la independència?” pretén, sobretot, no perdre la iniciativa política davant dels “comuns”. En el si de l’Assemblea continuen convençuts que cap altra via a la sobirania té la força democràtica, a Catalunya, i encara més en el concert internacional, que comporta un referèndum.

L’altre gran argument a favor de la proposta de referèndum és la capacitat que té per bastir ponts amb un sector de l’opinió pública que veu amb simpatia el "colauisme". A l’ANC molts pensen que és una equivocació posar-se d’esquena al referèndum perquè allunya els independentistes dels qui, sense ser-ho, estan dins la majoria social pel dret a decidir. L’independentisme, segons aquesta opinió, ha de fer els possibles per no fracturar aquest bloc majoritari.

Després del procés electoral viscut per l’entitat per renovar el seu secretariat, l’ANC ha recuperat la cohesió interna. Una mostra la dóna el fet que en el secretariat, la proposta de consulta interna sobre el referèndum –que es farà el 3 de juliol- va ser avalada per la immensa majoria dels seus membres. A les bases, entre la gent que treballa pel territori, aquest posicionament potser no és tan unànime. La raó és que un segment del sobiranisme no està convençut de poder guanyar aquest suposat referèndum. En tot cas, la iniciativa del secretariat de convocar la consulta interna ha fet que molts associats recuperessin la il·lusió.
 
Quim Torra abandona el secretariat de l’ANC

L’editor Quim Torra ha renunciat al secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Torra va comunicar fa uns dies la seva voluntat de deixar l’organisme de l’entitat. Els motius són personals i Torra continua vinculat a l’ANC i dóna suport a la iniciativa de l’entitat de promoure un RUI. Exresponsable del Centre del Born i expresident d'Òmnium Cultural, es va alinear en una línia crítica dins de l'ANC en el passat procés electoral intern però és una persona de consens en sectors diversos.