Berga impulsa la primera fira d'intoleràncies i al·lèrgies

Francesc Ribera destaca la voluntat d'encarar la fira Ambsense des de la vessant més científica | La doctora Isabel Martínez lamenta la dificultat per aconseguir dades

Presentació de la Fira Ambsense sobre intoleràncies i al·lèrgies
Presentació de la Fira Ambsense sobre intoleràncies i al·lèrgies | Aida Morales
11 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:59h
Les intoleràncies i les al·lèrgies són un problema cada vegada més habitual en la societat actual. Malgrat la dificultat de poder conjuminar dades estadístiques per regions, se sap que cada any hi ha set vegades més ingressos sanitaris per aquest motiu i que, any rere any, el nombre de persones amb aquestes afectacions es duplica. Un problema, doncs, que esdevé greu en la societat contemporània, que no té una causa única explicable, i que, malgrat tot això, encara és molt desconegut. 

En aquest sentit, amb la voluntat de potenciar-lo, visibilitzar-lo i fomentar-ne l'estudi, l'Ajuntament de Berga, conjuntament amb l'Hospital Comarcal Sant Bernabé han volgut crear la primera fira dels Països Catalans sobre al·lèrgies i intoleràncies. Una fira anomenada Ambsense i que, segons ha explicat el regidor de Promoció Econòmica del consistori, Francesc Ribera, vol ser un espai per a tothom qui vulgui conèixer aquest fenomen des de la vessant més científica. 

"Preferim posar la bandera de l'hospital, que de marques que puguin genera dubtes", ha declarat. Així, ha especificat, el punt de vista principal serà la ciència i la medicina, sempre obrint la porta a les diferents visions i teories.

La fira Ambsense, que es realitzarà al passeig de la Pau, comptarà amb més d'una vintena de parades. Algunes seran entitats com la Fundació Alícia, l'Associació Celíacs de Catalunya, l'Associació Catalana d'Al·lèrgies als Aliments o l'Associació Espanyola d'Intolerants a la Lactosa, tot i que també hi haurà paradistes i demostracions. Tots ells, ha especificat, se situaran al passeig de la Pau, des de la Gran Via i cap avall. Per això, en aquest punt el trànsit estarà tallat. 
 

El regidor Francesc Ribera i la doctora Isabel Martínez Foto: Aida Morales.


El motiu d'aquesta nova ubicació, ha remarcat Ribera, més enllà de la demanda dels comerciants de realitzar actes en aquest sector de la ciutat, era la voluntat de realitzar la fira en un espai apte per a al·lèrgics. Tal com ha recordat, en aquest carrer no hi ha els plataners que provoquen tants problemes al passeig de la Indústria, i és una altra manera de dinamitzar la ciutat. Amb un parell d'anys, ha considerat el regidor, aquesta fira "única" es podria consolidar i convertir en "referent" als Països Catalans, ja que no hi ha cap esdeveniment igual. 

La dificultat de tenir dades

La doctora endocrina de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, Isabel Martínez, ha remarcat la dificultat que hi ha en la captació de dades. Moltes persones, ha dit, s'autodiagnostiquen i es mediquen i, per això, és difícil controlar com evolucionen les al·lèrgies i les intoleràncies de manera local o comarcal. 

La diferència entre aquestes dues, ha especificat, és que les intoleràncies no generen perill vital, ja que són aliments que no senten bé. En canvi, les al·lèrgies alimentàries poden provocar xocs anafil·làctics, i per això és important conèixer-les i evitar la ingesta de determinats aliments. Per altra banda, també hi ha les al·lèrgies provocades per la pols, el pol·len o altres. 
 

El director de la Fundació Alícia, Toni Massanés Foto: Aida Morales.


En aquesta línia, ha remarcat el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, els restauradors juguen un paper molt important. Si hi ha gent que pot patir conseqüències greus davant d'un aliment, és molt important que tothom conegui què pot menjar, i que això mateix, amb alternatives, ho puguin gestionar les restauradors. Per a Massanés, a més, la fira Ambsense pot ser una "oportunitat de negoci", ja que si el Berguedà vol esdevenir un espai amb turisme de qualitat i que valori la salut, en aquest àmbit també s'ha de ser referència. 

Xerrades durant la fira

Més enllà dels cicles per a restauradors que s'han realitzat prèviament, el proper divendres 17 de juny es farà una xerrada dirigida al món educatiu sobre les al·lèrgies i les intoleràncies a l'escola. En aquesta es tractarà com evitar la contaminació creuada, la vida làctea i com conviure amb la celiaquia. 

I el mateix dia de la fira, metges i associacions realitzaran xerrades sobre dietes sense gluten, què fer davant d'una reacció al·lèrgica, com conviure amb aquest problema, una demostració culinària de pastisseria sense gluten i una altra demostració culinària sense al·lèrgens. 
 

Presentació de la Fira "Ambsense" d'al·lèrgies i intoleràncies Foto: Aida Morales.