Homs crida a mobilitzar-se contra els «extremismes» del PP i la CUP

La cúpula de CDC crida a l’orgull de ser convergent | Mas diu que el més probable és que la sortida espanyola del 26-J sigui una coalició PP-PSOE

Madrenas, Mas, Xuclà, Homs i Puigdemont, a l'acte inicial de campanya
Madrenas, Mas, Xuclà, Homs i Puigdemont, a l'acte inicial de campanya | Martí Albesa
10 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:31h
CDC viu un procés de refundació, però el partit ha començat la campanya del 26-J disposat a mostrar orgull convergent. L’acte d’inici, amb prop de 800 persones, amb “Fets x Catalunya” i “Molt x defensar” com a lemes, ha tingut lloc a Girona, una de les places fortes de la formació, i un dels llocs on hi ha un escó decisiu en joc. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president de CDC, Artur Mas, han acompanyat avui Francesc Homs en el míting inicial. Puigdemont ha estat saludat amb caliu i el president ha dit que “quan les coses es posen difícils, si es posa un convergent al davant, aquesta persona respon i no abandona les seves responsabilitats”. En les paraules de Puigdemont hi ha tingut un espai la referència al mestratge cívic de l’escriptor Carles Rahola, “afusellat molt a prop d’aquí”.

En una clau més electoral, el president de la Generalitat –reforçat entre les bases per l'envit de la moció de confiança- ha advertit de la importància de la mobilització, recordant la rellevància que pot tenir disposar d’un diputat de més, “que vam perdre per un grapat de vots”, en al·lusió a l’endimoniada correlació de forces al Parlament. “Si haguéssim tingut un diputat més el 27-S, Artur Mas seria president i jo avui el presentaria com alcalde de Girona”. Després, ha presentat Mas com “el millor convergent”.

Artur Mas, enardit contra la CUP

Artur Mas ha estat el més aplaudit i qui ha fet un discurs més enardit, escometent contra la CUP des del primer instant i sense anomenar-la. Ha clamat que “si en aquest país hi ha un hospital cada pocs quilòmetres, és gràcies a Convergència, si hi ha una bona xarxa d’escoles publiques i de concertades perquè la gent pugui escollir, és gràcies a Convergència”.

Mas ha criticat els qui parlen des de la pancarta però no fan res per millorar les coses i ha exclamat, pensant en la CUP, que “era tan difícil pensar una mica en el país?”. A Mas se li nota que té moltes ganes a la CUP, i quan ho expressa, connecta amb les bases convergents. L’expresident de la Generalitat ha fet una crida a la mobilització i al vot el 26-J perquè, ha dit, “la sortida més probable de les eleccions serà una coalició PP-PSOE, i si és així, ens caldrà una veu forta de Catalunya”. Perquè, ha remarcat, “ens tenen moltes ganes”. Mas ha presentat Homs com l’únic candidat en aquestes eleccions que ha estat imputat per l’Estat per haver posat les urnes.
 

Francesc Homs i Artur Mas, a l'acte d'inici de campanya de CDC. Foto: Martí Albesa


Francesc Homs ha estat en la mateixa línia de remoure els sentiments de les bases del partit. Ha exclamat que fa uns mesos, molts deien que Convergència estava enterrada. “Per què s’ha de votar CDC? Perquè ha estat la gent de Convergència la que ha tirat endavant el procés d’independència!”. Homs ha dit que CDC és l’únic partit que pot mostrar el potencial polític de dos presidents com Mas i Puigdemont.

Tot seguit, el candidat ha volgut situar CDC com el partit que millor combina la fermesa patriòtica i la moderació enfront els radicalismes. Ha dit el que aquests dies ja ha proclamat, que “som aquells que estem en contra dels extremismes, de l’extremisme del PP, que recorre contra les lleis de Catalunya, com també de l’extremisme de la CUP, que acaba tenint les mateixes conseqüències”. Potser hi havia en les paraules d’Homs aquella voluntat de la primera Convergència de voler encarnar el que Jordi Pujol va definir com “el bloc central”, aquell terreny on se situa l’eix vertebrador d’un país i, al capdavall, perquè estem parlant d’unes eleccions, guanyador. Un espai central que darrerament el partit sembla haver perdut en part i ara malda per recuperar, si cal, aprofitant, com en algun esport de combat, l’ofensiva de l’adversari.