Puigdemont se sotmetrà a una moció de confiança el setembre

L'anunci del president arriba després que la CUP, i la resta de l'oposició, hagin tombat els primers pressupostos de Junts pel Sí | Assegura que les "condicions inicials han canviat", en referència a un pacte amb la formació de l'esquerra independentista que dóna per trencat

08 de juny del 2016
Actualitzat a les 22:17h
Carles Puigdemont ha anunciat que el proper mes de setembre se sotmetrà a una moció de confiança després de perdre la votació per tramitar els pressupostos. "Les condicions inicials han canviat", ha explicat el president de la Generalitat en referència a un pacte amb la formació de l'esquerra independentista que dóna per trencat. Puigdemont, a més, ha assegurat que manté el compromís de dur el país a les portes de la independència.

Tanmateix, el president ha declarat que "sense l'estabilitat garantida" no es pot governar i amb to solemne ha fet constar la seva decepció vers la CUP. "Jo confiava en vostès i els he defensat fins el final", ha dit dirigint-se al diputats del partit de l'esquerra independentista. Però segons Puigdemont, l'únic decebut no ha estat ell, sinó "les esperances de moltes persones mobilitzades els últims anys".



"No hi ha ni proporció, ni lògica ni lleialtat"

Amb tot, el gran damnificat és l'acord d'estabilitat parlamentària signat a "darrera hora" a favor de la independència de Catalunya. En aquest sentit, el president ha subratllat que avui es constata que "un grup que guanya les eleccions pot retirar el seu candidat en ares mantenir il·lusió viva i fer possible el full de ruta i, en canvi, 10 diputats no poden retirar una esmena a la totalitat". "No hi ha ni proporció, ni lògica ni lleialtat", ha sentenciat.

Per a Puigdemont, aquestes condicions creen un escenari en el qual el Govern es veu obligat a deixar el procés "en mans dels que ens exigeixen canviar el full de ruta o els que ens exigeixen la seva metodologia i estratègia encara que això contradigui el que diu la majoria". "Jo no puc continuar governant", ha lamentat a continuació, afegint que la seva decisió està motivada per "qüestions democràtiques" i perquè vol la independència. "No vull seguir administrant les rampoines d'un pressupost autonòmic", ha reblat.

En aquest context, la fórmula de la moció de confiança escollida té dues causes, segons ha explicat el propi president. La primera és que no està habilitat legalment per convocar uns nous comicis abans del 4 d'agost. En segon lloc, ell mateix ha expressat que "eleccions de manera anticipada en mans del president pot aixecar suspicàcies sobre la seva intencionalitat".

L'oposició tomba els comptes

Els primers pressupostos de Junts pel Sí no veuran la llum. Tota l'oposició al Parlament –C's, el PSC, CSQEP, el PP i també la CUP- ha tombat els comptes presentats per Oriol Junqueras. Tot plegat després que hagin prosperat les esmenes a la totalitat per 71 vots a favor, 62 en contra - els de Junts pel Sí- i 0 abstencions. És la primera vegada a la història que la cambra catalana tomba uns pressupostos presentats pel Govern. De fet, en aquest cas ni s'han pogut tramitar. El Govern, a més, ha renunciat a debatre la Llei d'acompanyament i directament ha retirat el projecte.