L'esmena a la totalitat divideix el grup parlamentari de la CUP

Diputats com Gabriela Serra, Joan Garriga i Albert Botran no comparteixen l’estratègia d’oposició frontal als comptes

Els diputats de la CUP al Parlament
Els diputats de la CUP al Parlament | Parlament de Catalunya
03 de juny del 2016
Actualitzat el 04 de juny a les 8:49h
Les divisions en el si de la CUP són un clàssic des del debat de la investidura. La presentació d'una esmena a la totalitat als pressupostos del Govern ha dut també un debat intens dins de l'organització. L'increment de la tensió amb Junts pel Sí ha fet que les tensions internes hagin provocat esquerdes dins del grup parlamentari. Un grup que des de l'inici de la legislatura ha patit molts canvis, començant per la renúncia a l'escó de qui va ser el cap de llista el 27-S, Antonio Baños.

Una part del grup parlamentari manifesta incomoditat per una esmena a la totalitat que se'ls pot estar escapant de les mans. Segons ha pogut saber NacióDigital, diputats com Gabriela Serra, Joan Garriga i Albert Botran, com a mínim, estarien en una posició crítica en aquest tema amb la direcció de la CUP a la cambra, que té com a cap visible Anna Gabriel.

Botran és membre destacat de Poble Lliure, una de les organitzacions més potents de la CUP, que se sol situar en un espai diferent a Endavant-OSAN, una branca més radical de l'esquerra anticapitalista a la qual pertany Anna Gabriel. Joan Garriga, "Nana", i Gabriela Serra són veterans de l'esquerra independentista, forjats en mil batalles, cosa que els fa sovint uns interlocutors més fluids amb Junts pel Sí.

La retirada de l'esmena a la totalitat no suposaria pas la renúncia a la tensió entre els dos grups sobiranistes perquè en aquest cas vindria la discussió en comissió, el que podria implicar també un fort desgast partida a partida. Des del grup majoritari que dóna suport al Govern, que és gat escaldat, es contemplen les divisions a la CUP amb prudència i es considera que tot intent d'evidenciar la fractura podria ser contraproduent. L'organització assembleària ja ha demostrat que no és gaire previsible.