Cohesió a Junts pel Sí en defensa d'uns pressupostos «rupturistes»

En la reunió celebrada el dimarts, ningú va defensar retirar els comptes per satisfer a la CUP | Si hi ha pròrroga pressupostària, l’ingrés dels 1.407 milions del deute de l’Estat del 2014 no es podrà gastar | Germà Bel: "Votar-hi en contra és actuar en clau autonomista"

Carles Puigdemont, aquest dimecres al Parlament
Carles Puigdemont, aquest dimecres al Parlament | Parlament de Catalunya
01 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:20h
La reunió que va fer ahir dimarts el grup de Junts pel Sí al Parlament va servir per cohesionar la força majoritària hores abans del ple d'aquest dimecres i i quan falta poc pel dia D, el 8 de juny. Serà aleshores quan es decidirà la sort dels pressupostos i es votaran les esmenes a la totalitat presentades pels grups de l’oposició. En el transcurs de la trobada van ser diverses les veus que van advocar per mantenir-se ferms en la defensa dels pressupostos presentats pel Govern i descartar la retirada dels comptes, com avui ha reclamat sense èxit la CUP en la reunió mantinguda amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. En la reunió del grup es va repetir el lema que aquests pressupostos són "rupturistes", o si més no, el més rupturistes que es poden fer.  

Entre els diputats del grup es van escoltar moltes opinions, però totes coincidents en la defensa dels pressupostos tal com estan. Es van subratllar alguns dels capítols més sensibles dels comptes. Una dada clau és l’ingrés de 1.407 milions d’euros rebuts del deute de l’Estat, que és la liquidació de la bestreta del model de finançament del 2014. Si els pressupostos no s’aproven i cal prorrogar els comptes del 2015, aquests diners passaran a eixugar el deute i no podran ser destinats a altres partides. Cal recordar que aquest ingrés ha facilitat que un 78% de l’increment de la despesa, un total de 874 milions, pugui ser destinat a partides socials.

Altres partides considerades estratègiques dels pressupostos, i en què els interlocutors de Junts pel Sí es fan forts aquests dies són els 48 milions destinats a una agencia tributària catalana i els prop de 50 milions destinats a acció exterior.

En els rengles de Junts pel Sí, hi ha desconcert sobre la línia seguida per la CUP. Un dirigent sobiranista s’exclamava ahir: “No entenem ahir com es pot veure amb més bons ulls la pròrroga d’una pressupostos d’un Govern de CiU que uns nous pressupostos que poden obrir el marge per fer política social”.

Un dels diputats més vehements en la defensa dels pressupostos és Germà Bel. Aquest dimecres, assegurava per passos perduts que “aquests comptes són del més social que permeten unes circumstàncies molt difícils. Votar en contra d’aquests pressupostos és actuar en clau autonomista”.