CSQEP furga en les contradiccions de Junts pel Sí amb l'impost de successions

Coscubiela reclama a Esquerra que faciliti la tramitació d’una proposició per acabar amb la “contrareforma" del PP | Demana a Junqueras que deixi de fer “seguidisme” respecte a CDC

Joan Coscubiela, avui al Parlament
Joan Coscubiela, avui al Parlament | ACN
31 de maig del 2016
Actualitzat a les 10:59h
El portaveu del grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) al Parlament, Joan Coscubiela, ha explicat avui la proposició de llei de reforma de l’impost de successions i donacions que presentarà demà al ple. L’objectiu és recuperar una tributació justa d’aquest impost. “Aquesta setmana toca mullar-se”, ha dit Coscubiela, per qui “el Govern català té competències que no utilitza per no gravar els sectors més poderosos de la nostra societat”.  

Coscubiela ha rebutjat les acusacions que s’han fet contra el seu grup de proposar mesures que afecten la classe mitjana. La proposició suposaria l’eliminació de la bonificació del 99% de la quota tributària instaurada per la llei del 2011, establint diverses quotes de parentiu. La major part de les herències, les més baixes, continuarien sense pagar res. Quedarien exclosos, com ara, els habitatges de menys de 500.000 euros. D’aprovar-se la proposició, només es gravaria el 5% de la franja més benestant, segons Coscubiela. La mesura implicaria un ingrés d’entre 400 i 500 milions d’euros i asseguraria el pagament de la renda garantida de ciutadania a partir del 2017.

“Aquests són ingressos que necessitem”, ha afirmat. Segons Coscubiela, “Puigdemont i Junqueras s’han escaquejat polemitzant sobre l’IRPF però sense entrar en la llei de successions”. Amb la proposta, el grup de CSQP vol acabar amb la contrareforma fiscal del PP, que va ser aprovada en el seu moment amb el suport de CiU. “Ens agradaria que Junts pel Sí permetés la tramitació d’aquesta proposició”, ha afegit el portaveu del grup.  

“ERC té la possibilitat de passar dels gestos a les decisions”, ha assenyalat Coscubiela. “El futur d’aquesta proposició està en mans de Junts pel Sí. Si Esquerra fa seguidisme de Convergència, no es tramitarà”. El PSC ja va deixar clar ahir que facilitaria la tramitació de la proposició.