La FAVB creu que les entitats «tenen dret» a reclamar el «banc expropiat»

L'entitat veïnal carrega contra la "forassenyada" actuació policial a la Vila de Gràcia | Denuncia també que el barri pateix una "persistent pressió especulativa" i culpa l'exalcalde Xavier Trias de "pagar d’amagat un costós lloguer del local per evitar conflictes"

30 de maig del 2016
Actualitzat el 31 de maig a les 7:19h
La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) considera que les entitats “tenen tot el dret” de reclamar el “banc expropiat”. “És clar que les demandes de les entitats són absolutament legítimes. D’una banda, perquè Gràcia pateix una persistent pressió especulativa, com tota la ciutat, que no ha permès crear espais per als veïns. Per altra banda, perquè hi ha consens veïnal sobre el fet que l’activitat que les entitats realitzaven en el local era molt bona”, ha assegurat Albert Recio, sots-president de la FAVB, en declaracions a NacióDigital.
 
Expliquen des de l’entitat veïnal que el desnonament del "banc expropiat" és una mostra de com s’ha resolt la crisi financera generada per la bombolla especulativa. “Els immobles d’un banc rescatat amb diners públics –Catalunya Banc- i posteriorment venuts a un preu irrisori al BBVA, en lloc de passar al sector públic acaben en mans d’un empresari privat que pensa iniciar un nou cicle especulatiu”, argumenten en un dur comunicat. Alhora acusen l’exalcalde Xavier Trias de “pagar d’amagat un costós lloguer del local per evitar conflictes”.
 
Sobre les declaracions de l’alcaldessa Ada Colau d’aquest matí, que assegurava que la FAVB s’havia mostrat disposada a facilitar el diàleg, els portaveus de l’entitat constaten que l’Ajuntament està obrint ponts de diàleg, però precisen que, de moment, l’entitat no actuarà com a mediadora. “Preferim que sigui el propi teixit veïnal, a través de totes les seves entitats, el que proposi solucions i valori les que se’n rebin per part de l’Ajuntament. Només hi intervindríem si se’ns demanés per les dues parts”, ha afirmat Recio.
 
L’actuació policial “ha estat forassenyada”
 
A més, l’entitat veïnal carrega contra la "forassenyada l’actuació policial". També ho ha afirmat així a NacióDigital el president de l’Associació de Veïns de la Vila de Gràcia, Toni Ramon: “Ha estat desproporcionat. L’actuació policial ha generat més conflicte en comptes d’apaivagar-lo. Una cosa és carregar i l’altra és pegar”. En concret, molts veïns es queixen que l’helicòpter que ha sobrevolat aquests dies el barri ha ocasionat “molta tensió quan ja no calia”.
 
I des de la Federació d’Associacions de veïns afegeixen que “el balanç d'aquesta setmana és tràgic i alarmant". Detalllen que hi ha hagut "cent persones ferides, entre elles 6 periodistes, agressions antireglamentàries per sobre la cintura i a manifestants amb els braços alçats, projectils de precisió disparats a balcons...”. “Aquesta no és la policia que ens mereixem”, reiteren en el comunicat.
Arxivat a