Homs fixa les condicions per una hipotètica investidura

Foragitar el Partit Popular del poder i iniciar la negociació amb el Parlament per convocar un referèndum són els dos primers punts | El cap de llista de CDC està convençut que l'aritmètica els serà favorable | Homs diu que "no em puc imaginar que la CUP no vulgui ni negociar els pressupostos"

El cap de llista de CDC al Congrés el 26-J, Francesc Homs, en roda de premsa
El cap de llista de CDC al Congrés el 26-J, Francesc Homs, en roda de premsa | ACN
30 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:48h
El cap de llista de CDC al Congrés en les eleccions del 26-J, Francesc Homs, ha fixat aquest dilluns les condicions d'una hipotètica investidura. A partir del convenciment que "del 26-J no en sortirà un govern amb majoria absoluta", Convergència ha establert quinze punts. Els dos primers són: foragitar el PP del govern i el compromís d'iniciar converses amb el Parlament per la convocatòria d'un referèndum a Catalunya.

Els altres punts són la posada en marxa d'una estratègia pel creixement i contra les desigualtats; la posada en marxa d'un pla de xoc per l'ocupació (amb l'increment del salari mínim i la modificació de les regles de la seguretat social pels autònoms); un projecte de llei per la criança de fils amb suport de la seguretat social; la paralització de l'aplicació de la LOMCE i el respecte de la llei catalana d'educació; preservar les competències de la Generalitat pel que fa als governs locals i el seu finançament; la reducció de l'IVA en la cultura i l'esport; iniciar una negociació per la retirada dels recursos vigents contra la Generalitat; la modificació de lleis recentralitzadores del PP (com la llei de la unitat de mercat); l'articulació d'una estratègia de creixement econòmic, amb mesures de suport a pimes i autònoms; assumir la quantia de pagament del deute històric que té l'Estat amb Catalunya; establir un calendari per l'execució de les inversions compreses, començant per rodalies; l'aprovació urgent d'una estratègia diferent sobre els refugiats, "si és que el que s'ha fet fins ara és una estratègia", en paraules d'Homs; i, finalment, anar més enllà del pacte de Toledo per garantir unes pensions dignes.

Homs ha assenyalat que aquest paquet de mesures és l'únic que dóna sentit a ser presents en la política espanyola. El dirigent ha assegurat que "la pressió per no anar a unes terceres eleccions serà enorme, i si l'aritmètica ho facilita, aquestes seran les nostres condicions". Francesc Homs ha reblat que "els nostres diputats tindran un pes en or". El cap de llista de Convergència ha avençat el seu convenciment que no hi haurà grans canvis en la correlació de forces al congrés després del 26-J. Francesc Homs també ha assenyalat que "no tinc cap esperança en la política espanyola".

Sobre el debat de pressupostos a Catalunya, Homs s'ha mostrat convençut que "el Govern farà complir els acords amb la CUP". "No em puc imaginar -ha dit- que la CUP no vulgui ni negociar aquests pressupostos. La gent ha de saber que presentar una esmena a la totalitat a uns comptes públics vol dir que no es vol ni negociar".