El Metro de Barcelona inicia la vaga de quatre dies amb algunes aglomeracions

Serveis mínims del 40% a les hores punta | Tot i això, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana utilitzar transports alternatius

Comboi del Metro de Barcelona, aquest matí.
Comboi del Metro de Barcelona, aquest matí. | ACN
Redacció
30 de maig del 2016
Actualitzat a les 9:28h
El Metro de Barcelona ha començat avui a les 7 del matí una vaga parcial dels treballadors que s’allargarà quatre dies, fins dijous d’aquesta setmana. L'inici de la primera jornada de vaga al metro s'ha desenvolupat sense incidents, segons han informat fonts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), tot i que a partir de les vuit la mobilitat s'ha complicat una mica més coincidint amb l'inici de l'horari lectiu a les escoles. Des de primera hora, a estacions com La Sagrera i Sagrada Família s'han produït algunes aglomeracions i els busos anaven més plens que en una jornada sense vaga, tal com ha pogut constatar l'ACN.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha fixat els serveis mínims per la vaga parcial de metro convocada pels dies 30 i 31 de maig i 1 i 2 de juny. Concretament, el metro funcionarà al 40% de 7 a 9h i de 16 a 18h durant 30 i 31 de maig i l'1 de juny, mentre que pel 2 de juny els serveis mínims seran del 20% de 9.20 a 12.20 h i del 40% de 17 a 20h. Els treballadors del metro convocaran noves aturades els dies 16 i 23 de juny, coincidint amb el festival Sonar i la vigília de Sant Joan.
  Segons un comunicat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), l'oferta serà "insuficient" per absorbir la demanda normal a les franges d'afectació, especialment a les hores punta del matí, ja que entre les 7 i les 9 del matí s'acostumen a registrar unes 190.000 entrades a la xarxa de metro. Per això, TMB ha recomanat utilitzar transports alternatius al metro durant les aturades dels dos dies, ja que considera que la vaga afectarà "considerablement" el funcionament del suburbà.

També han assenyalat que la vaga pot afectar el telefèric de Montjuïc, ja que el servei està assignat a personal del metro, i TMB ha lamentat els perjudicis que aquestes convocatòries ocasionaran a la ciutadania.
La plantilla de TMB metro van votar dijous passat per àmplia majoria contra la proposta de la direcció per desencallar el conveni col·lectiu. Dels 3.000 treballadors de la plantilla van participar en la votació 899. D'aquests, 837 van votar en contra de la proposta, 27 que sí i 35 es van abstenir.

Els sindicats han subratllat que el resultat llença un missatge doble a la direcció. D'una banda, es considera que l'oferta és insuficient, i de l'altra, i més destacada, que la clàusula que supeditava la proposta al fet que no es tornés a convocar vagues fins al 31 de maig del 2017 s'ha entès com un xantatge.

La direcció de TMB ha lamentat que la plantilla del metro hagi rebutjat la proposta per desbloquejar la negociació del conveni col·lectiu, i ha considerat que el comitè d'empresa "no ha complert" el compromís d'explicar "correctament" als treballadors el text, que representava "l'oportunitat" d'aplicar millores laborals immediates a la plantilla. La direcció de TMB metro ha volgut destacar l'actitud "incomprensible" d'alguns sindicats que havien subscrit la proposta i "se'n van desdir a les poques hores" fent campanya "activa" a favor del no.

Pel que fa a les vagues, l'empresa considera que la nova campanya d'aturades és "innecessària i perjudicial". També recorda que la via de la negociació serà "la més útil" per assolir els progressos en el benestar laboral i en la prestació eficaç del servei de metro.
Arxivat a