Barcelona limitarà la contractació pública directa per obrir-la a més empreses

Les mesures que implementarà el govern d'Ada Colau impediran que un mateix proveïdor no pugui acumular més de 200.000 euros anuals en contractes menors d'obres sense concurrència pública

Redacció
29 de maig del 2016
Actualitzat a les 11:20h
L'Ajuntament de Barcelona limitarà l'adjudicació directa de contractes i obrirà el ventall d'empreses contractades a PIMES i cooperatives. Les mesures que implementarà el govern d'Ada Colau impediran que un mateix proveïdor no pugui acumular més de 200.000 euros anuals en contractes menors d'obres sense concurrència pública o 100.000 euros en altres modalitats de contractes. A més, el consistori renuncia al procediment de contractació negociat sense publicitat i augmentarà els canals de transparència per fer pública tota la informació d'aquesta matèria. El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha denunciat que prop d'un 70% de l'import contractat per l'Ajuntament es feia sense concurrència i anava a parar a mans d'un centenar d'empreses.

Pisarello ha explicat que un informe que analitza la contractació de l'Ajuntament dels anys 2014 i 2015 dóna com a resultat un "excés de contractació pública directa" i una "acumulació excessiva de pocs proveïdors". En concret, ha explicat que el 80% de les adjudicacions recau en només 60 empreses, i que el 63% d'aquestes són societats anònimes. "Manquen altres actors com les PIMES i les cooperatives", ha assegurat Pisarello.

La mà dreta de Colau al consistori ha lamentat que una empresa va percebre més d'1 milió d'euros per contractes públics i que fins a 342 contractes per valor d'uns 35 milions d'euros es van fer per procediment negociat sense publicitat. Les mesures que introduirà el govern, en paraules de Gerardo Pisarello, serviran per corregir una situació "anòmala".

Com a mesura per augmentar la transparència, l'Ajuntament ja ha començat a vincular els perfils de contractació municipal a la Plataforma de Serveis de la Generalitat de Catalunya, fet que, com afirma Pisarello, és un compliment del "mandat legal que fins ara no es feia".

A més, el consistori es compromet a no establir cap tipus de relació jurídica amb empreses que, a través de societats pantalla o filials, desviïn fons a paradisos fiscals amb la intenció d'evadir les seves obligacions tributàries o legals.
Arxivat a