Documental, jocs i videoart, entre les cinc propostes per al cap de setmana

El diari "Egunkaria" al DocsBarcelona, els Jocs i joguines de l'antiguitat, The Gin&Tonic Experience, la fira Litterarum 2016 i el LOOP Barcelona

Una imatge del Loop Festival 2010
Una imatge del Loop Festival 2010 | Loop
27 de maig del 2016
Actualitzat el 28 de maig a les 11:38h
Catalunya s'omple cada cap de setmana d'un ventall molt divers d'activitats culturals i d'entreteniment. D'entre tota l'oferta, aquestes són les cinc propostes que us recomanem des de la redacció de NacióDigital per gaudir al màxim del temps de lleure, oci i cultura.

Hoy abrirà sus puertas al DocsBarcelona
Teatre del CCCB, 18:15h. 28 de maig

El DocsBarcelona presenta un cap de setmana de propostes molt recomanables. En destaquem, però, Hoy abrirà sus puertas, el documental que explica la història diari basc Egunkaria. El 1990, un grup d’entusiastes es van unir i van deixar en evidència als pessimistes que advertien d’una manca de lectors en basc, que no hi hauria prou diners ni suficients periodistes que escrivissin en èuscar. Durant més d’una dècada van aconseguir consolidar el seu espai en el mercat de comunicació basc fins que l'any 2003, l’Audiència Nacional va ordenar el tancament del diari per presumpta vinculació amb ETA i diversos membres de la direcció del diari van anar a la presó. El judici es va celebrar 7 anys després i tots els acusats van ser absolts dels càrrecs, denunciant a la Guardia Civil per tortures.

Exposició "Jocs i joguines de l'antiguitat"
Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret. Del 15 de maig al 16 d'octubre

Com jugaven els nens de fa centenars d'anys? Amb quina mena d'enginys es divertien sense haver-se de connectar a la corrent elèctrica o a les xarxes virtuals? L'exposició "Jocs i joguines de l'antiguitat" mostra de quina manera la necessitat de jugar és intrínseca a l'ésser humà, un fet visible en jocs i joguines d'èpoques remotes que, en molts casos, encara es fan servir i conservem. Produïda per Arqueoxarxa, que agrupa els principals museus amb restes arqueològiques i jaciments d'arqueologia de Catalunya, l'exposició inclou peces prestades pels diferents museus que la integren i permet recórrer l'evolució d'aquests jocs des de l'antiguitat fins als nostres dies. Alhora es pot comprovar que n'hi ha una gran varietat i per a totes les edats, inclosos els destinats a les persones adultes.

The Gin&Tonic Experience
Pavelló del Parc del Castell de Peralada. 27 i 28 de maig

El gintònic continua estant de moda. La quarta edició de The Gin&Tonic Experience, se celebra el divendres 27 i dissabte 28 de maig al Casino Peralada, compta amb és de 1.000 metres quadrats amb 12 mostradors i 12 bàrmans que explicaran a cada visitant les característiques de les ginebres i tòniques, i recomanaran els millors maridatges segons els gustos de cada persona. També hi haurà dues zones chillout; una a cobert i una altra a l'exterior, que tindran la missió de crear un espai per relaxar-se i gaudir d'un gintònic en bona companyia. La principal novetat d'aquesta quarta edició serà la divisió de les ginebres de forma temàtica: Ibèriques, Sensuals, Àrtiques, Amb Caràcter, Clàssiques i De Fusió.

Litterarum 2016
Móra d'Ebre. Del 27 al 29 de maig

Del 27 al 29 de maig, Móra d'Ebre es torna a convertir en l’epicentre de les lletres posades a escena. Inaugura la mostra Cos, una peça amb la dramatúrgia del poeta tortosí Albert Roig i basada en textos de Blai Bonet i Vicent Andrés Estellés que es retransmetrà per primera vegada per televisió a la Xarxa. La commemoració dels 700 anys de la mort de Llull serà un dels gran eixos del certamen, amb un total de tres espectacles inspirats en l’escriptor i humanista mallorquí. Destaquen, també, l'estrena de dues creacions fruit de les residències creatives de Maria Cabrera amb Bikimel i Jordi Llavina amb David Carabén.

LOOP Barcelona
Barcelona. 26 de maig al 10 de juny.

La catorzena edició del festival Loop Barcelona, en marxa del 26 de maig al 10 de juny, arriba aquest 2016 amb una aposta clara: fer dialogar el món del videoart –l'àmbit natural de la mostra– amb el cinema. Com a novetats, el certamen s’allarga quatre dies més que l’anterior edició, augmenta el nombre de propostes i afegeix una nova secció de conferències debats i tallers, anomenada Loop Studies, que es farà de l’1 al 4 de juny. Loop Barcelona projectarà un total de 400 vídeos, exposarà uns 58 projectes i farà 28 activitats en un centenar d’espais de la capital catalana, amb noms destacats com Malcom Le Grice, artista visual i referent de la performance, o Hito Steyerl, reconeguda artista, cineasta i teòrica.
Arxivat a