Gràcia viu la primera nit de calma des del desallotjament del «banc expropiat»

Unes 150 persones es concentren davant el local desallotjat després d'una manifestació sense aldarulls | L'únic moment de tensió ha estat a plaça Revolució quan una persona ha empès el càmera de TV3 perquè no volia que gravés la cassolada | No hi ha hagut presència policial

Manifestació d'aquest dijous a Gràcia
Manifestació d'aquest dijous a Gràcia | JM Gutiérrez
Jordi Bes / Elvira Vilardell
26 de maig del 2016
Actualitzat el 27 de maig a les 9:45h

La manifestació d'aquest dijous. Foto: José Manuel Gutiérrez


Gràcia ha recuperat la calma aquest dijous després de tres nits consecutives d'incidents. El barri ha viscut una cassolada i una manifestació pacífiques que han acabat davant el "banc expropiat" passades les deu de la nit. Unes 150 persones s'han concentrat davant el local després d'una marxa que ha partit de la plaça del Nord en contra del desallotjament.

L'únic moment de tensió que hi ha hagut durant la protesta ha estat l'agressió a l'equip de TV3 a plaça Revolució. Una persona ha empès el càmera perquè no volia que gravés la cassolada i li ha trencat el visor i el micròfon.

Als manifestants que baixaven de la plaça del Nord s'hi han unit algunes persones concentrades a Revolució. Un cop davant el "banc expropiat", han penjat una pancarta reivindicativa. A més, feien soroll amb estris de metall i picaven la porta i les plaques metàl·liques que blinden el local. A diferència de les tres nits anteriors, aquest dijous no hi ha hagut presència policial.

Fins avui, les manifestacions havien acabat amb incidents, dos detinguts -ja en llibertat- i més d'una vintena de ferits. Els danys ocasionats des de dilluns han estat xifrats en uns 78.000 euros: entre les destrosses hi ha vidres de locals trencats, contenidors cremats i mobiliari urbà fet malbé. 



Entitats de Gràcia demanen rebaixar la pressió policial

Aquest dijous, precisament, entitats del barri de Gràcia han reclamat rebaixar la pressió policial com a condició prèvia per trobar una solució al conflicte pel desallotjament del "banc expropiat". Ho han demanat a una reunió que ha convocat l'Ajuntament d'urgència al Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), a la qual han participat 28 associacions. L'han presidit el regidor de Gràcia, Eloi Badia, i durant una estona també hi ha estat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello.

A la sortida de la reunió, François Lechaire, membre de la junta de l'Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan, ha explicat als mitjans que "hi ha pràcticament unanimitat en dos punts", que són que "baixi la pressió policial al barri" i que la tasca que es desenvolupava al "banc expropiat" era "positiva pel barri".

Xavier Trias, investigat

D'altra banda, aquest dijous la Fiscalia de Barcelona ha obert diligències d'investigació contra l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias per un presumpte delicte de malversació de fons públics en conèixer, a través dels mitjans de comunicació, que durant un any l'Ajuntament va pagar el lloguer de l'anomenat "banc expropiat" del barri de Gràcia, mentre estava ocupat.

Així, el consistori va subscriure a finals del 2014 un contracte de lloguer amb l'empresa propietària, Antartic Vintage, de Manuel Bravo Solano, i li va pagar 65.500 euros per un any de lloguer, per tal d'evitar el desallotjament dels ocupes, que s'havien establert a l'antiga sucursal de CatalunyaCaixa el 2011.


Arxivat a