El rap de «Sonita» inaugura el DocsBarcelona

La protagonista del film és una noia afganesa de divuit anys que viu als suburbis de Teheran i somia amb ser la nova Rihanna

Primer pla de la rapera Sonita, protagonista del film que inaugura el DocsBarcelona
Primer pla de la rapera Sonita, protagonista del film que inaugura el DocsBarcelona | DocsBarcelona
25 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:58h
Sonita Alizadeh és una noia afganesa de divuit anys amb un somni. Trencant l'embolcall que li assegura una vida tranquil·la, fa servir el rap per lluitar contra les injustícies i per escapar, d'una vida anodina als suburbis de Teheran. L'art entès com a crit de l'entranya que esdevé mitjà de revolta. En aquest viatge cap al futur, veurem com la Sonita vol convertir-se en la nova Rihanna, com no vol ser una núvia amb preu –9.000 euros–, i com vol un horitzó allunyat de la tradició que marca una organització familiar secular.

Sonita, el film que recull aquesta història de lluita, talent i superació, és un dels films més esperats del DocsBarcelona i també és l'escollit per inaugurar, aquest dimecres a les 19:30h, la dinovena edició del certamen. Dirigida per la iraniana Rokhsareh Ghaemmaghami, la pel·lícula posa de relleu la situació exasperant que viuen centenars de persones sense mitjans per poder canviar el rumb de la seva vida.

La mirada d'una directora partícip de la història

Carisma i honestedat fan de Sonita Alizadeh una protagonista inoblidable, en un relat construït a través de les seves cançons.  L’èxit a YouTube del videoclip Brides for Sale, inspirat en la seva lluita, subratlla el fet de tenir esperança quan tot sembla en contra. El film es val d'un personatge lluminós i enèrgic, però també de la perícia d'una directora que no dubta a intervenir en els fets per retardar el casament de la protagonista. En contra de les recomanacions d'equip artístic i família, la mirada inquieta de Ghaemmaghami és fonamental per poder gaudir d'un futur i, alhora, del propi film.

Rokhsareh Ghaemmaghami va néixer a l’Iran i va estudiar cinema i animació a la Tehran Art University. Els seus assajos d’investigació estan inclosos en el llibre, Animated Documentary: A New Way to Express publicat en persa el 2009. Els seus treballs inclouen documentals Pigeon Fanciers (2000), A Loud Solitude (2010), Born 20 Minutes Late (2010), Going Up the Stairs (2011) i el documental animat Cyanosis (2007).
 

Rokhsareh Ghaemmaghami, directora de «Sonita» Foto: ACN