Segonamà, l'optimisme del primer disc

El grup presenta "Endinsa't" aquest dimecres, 25 de maig, a la Sala Apolo | L'àlbum compta amb col·laboracions de La Pegatina, Itaca Band i l'anglès L.A.

Imatge promocional de Segonamà
Imatge promocional de Segonamà | Bernat Almirall
24 de maig del 2016
Actualitzat el 25 de maig a les 19:28h
Són joves, però amb les idees força clares. Després de començar l'any 2012 amb molt il·lusió, poca experiència i pràcticament cap instrument propi –d'aquí el nom–, Segonamà ara ja porta quatre anys de bagatge i dues maquetes autoeditades. "Això ens va donar experiència i ara ja sentíem que era el moment de treure un CD", expliquen, encara amb la felicitat de tenir la seva primera criatura entre les mans, Endinsa't, un recull de dotze cançons enregistrat i mesclat entre el setembre de 2015 i el gener de 2016 de la mà de Mario Patiño.
 
El disc és amarat de la frescor de qui encara ho té tot per dir. Difícilment etiquetable en un sol estil, Segonamà va trobar el camí propí just quan esclatava el boom del mestissatge. "Al principi, escoltàvem molt rock en anglès, però aviat vam passar a fixar-nos en grups com la Pegatina, Txarango o Bongo Botakro", confessen. El disc compta amb col·laboracions de La Pegatina a Coge aliento, d'Itaca Band a Rumbo perdido i de L.A. a Desplega la vela. "Ens han donat molts consells, especialment La Pegatina, que ha estat clau per afrontar el directe amb una altra actitud".
 
Mestissatge i positivisme

Preguntats per l'estil que imprimeixen a les seves cançons, Segonamà tenen clar que són molt seus. "No ens parem a pensar gaire què farem ni què gravem. És el que ens surt". Simple, ras i curt. "Ens agrada fer molta fusió de diferents estils". Un mestissatge que prové de l'arrel, amb lletres que reivindiquen el positivisme. "El primer senzill, Desplega la vela, és una metàfora, com a bona part de la resta del disc. Les lletres contagien ganes de viure". Com aquest primer tast, que anima a tirar endavant. "El mar és una metàfora de deixar la rutina i les pors enrere".
 
Endinsa't arriba quatre anys després de la formació del grup i després d'haver reunit els diners necessaris gràcies a una festa musical, la "Crowdfounding Fest", que ha n'ha finançat, en part, el disc. "Els ingressos de la festa i la gira passada han pagat el nostre primer disc –expliquen–. Des del començament vam saber que era molt complicat repartir els diners entre els components del grup, per això vam decidir fer un pot per aquesta mena de despeses".
 
Més de 80 concerts els avalen. En aquest llarg aprenentatge han gaudit del contacte amb l'escena i amb diferents músics. "Hem fet molts amics, hem conegut molts grups i fem molta pinya entre tots nosaltres". I encara ho tenen més clar: "Si ens recolzem mútuament, farem més ressò". Aquest dimecres, 25 de maig, els grup presenta les cançons amb un directe, conjuntament amb Roba estesa, a la Sala Apolo. L'endemà, 26 de maig, actuen a la sala Dresden amb Möndo loco.

Arxivat a