El Loop fa dialogar el videoart i el cinema

Amb el gènere totalment consolidat, la catorzena edició del festival barceloní creix en nombre de propostes i s’allarga quatre dies més que l’any passat

Una videoprojecció de l'edició 2015 del Loop
Una videoprojecció de l'edició 2015 del Loop | Loop Barcelona
25 de maig del 2016
Actualitzat el 26 de maig a les 20:14h
La catorzena edició del festival Loop Barcelona, en marxa del 26 de maig al 10 de juny, arriba aquest 2016 amb una clara aposta per unir el món del videoart –l'àmbit natural de la mostra– amb el cinema. Com a novetats, el certamen s’allarga quatre dies més que l’anterior edició, augmenta el nombre de propostes i afegeix una nova secció de conferències debats i tallers, anomenada Loop Studies, que es farà de l’1 al 4 de juny. Les vessants com a fira professional continuen vigents, del 2 al 4 de juny a l’Hotel Catalonia Ramblas.

La mostra projectarà un total de 400 vídeos, exposarà uns 58 projectes i farà 28 activitats en un centenar d’espais de la capital catalana. Entre els noms d’aquesta edició destaquen els de l’artista visual i referent de la performance, Malcom Le Grice, que oferirà una doble sessió al MACBA, i el de la reconeguda artista, cineasta i teòrica, Hito Steyerl, que oferirà una conferència performativa sobre videojocs i simulació virtual a la Fundació Tàpies. 

Un altre plat fort d’aquest any és el projecte audiovisual Wonders, de Carles Congost, que va guanyar el Premi Videocreació 2015 concedit en el marc del festival. La cinta parla sobre el fenomen dels grups d’un sol èxit amb un format que minva entre el biopic documental i el video art. La projecció de Wonders es farà del 26 de maig al 17 de juliol (més enllà de les dates del Loop) a l’Espai Balcó de l’Arts Santa Mònica.

Intersecció entre el cinema i el videoart

L’interès especial del Loop 2016 serà veure les connexions entre els camps del cinema i de la imatge en moviment a l’art (disciplina també coneguda com a video art). L’epígraf escollit per definir l’essència del festival és “Faraway, so close” (tan lluny, tan a prop), en honor a la pel·lícula de Wim Wenders i volent resumir la idea d’intersecció entre les dues disciplines. Aquesta zona compartida és un “terreny fertil”, segons el director artístic de la cita, Conrado Uribe.

“Hi ha cineastes que s’apropen i experimenten en el camp de l’art, per exemple exhibint audiovisuals en museus, però també artistes que s’apropien de formes de fer i de produir pròpies del cine” resumeix Uribe. Edicions anteriors del Loop havien abordat com a eix central qüestions com la producció (2012), les audiències (2014) o la relació entre moviment i so (2015). La programació d’aquest any tindrà dos eixos temàtics: Més enllà del cub negre (amb propostes que posin en qüestió la bidimensionalitat de la projecció cinematogràfica) i De retorn al cub negre amb exemples de vídeo art que potencien la qualitat expositiva.

La Fundació Tàpies, el CCCB, el Museu d’Història de Catalunya, el MNAC o el Museu Picasso són algunes de les moltes institucions de la ciutat que participen en el festival. Juntament a aquests espais, un extens llistat de galeries i espais d’art independents acolliran molts dels projectes expositius i projeccions de vídeos. El pressupost d’aquesta edició és de 770.000 euros, una xifra lleugerament inferior a la de l’any passat.
 

Videoprojecció en un hotel durant el Loop 2015 Foto: Loop Barcelona

Arxivat a