Barcelona es personarà per l'agressió dels manters a la Guàrdia Urbana

Colau afirma que són uns fets "molt greus i inacceptables" | L'alcaldessa eleva el balanç d'agents ferits fins a sis | El dispositiu per foragitar el "top manta" del metro compleix un mes

El manter, agredint els agents de la Guàrdia Urbana
El manter, agredint els agents de la Guàrdia Urbana | @quimforn
Redacció
19 de maig del 2016
Actualitzat a les 16:38h

L'Ajuntament de Barcelona es personarà com a acusació particular en la causa sobre l'agressió que van patir aquest dimecres diversos agents de la Guàrdia Urbana per part de venedors ambulants a la zona entre Pau Vila i el passeig de Borbó. En declaracions als mitjans aquest dijous, l'alcaldessa, Ada Colau, ha qualificat els fets de "molt greus i inacceptables", i ha mostrat el seu suport al cos i als agents ferits. La zona s'omple cada dia de venedors ambulants, com va constatar el passat dissabte NacióDigital.

Segons el consistori, els fets van succeir a les 13.25h quan la Guàrdia Urbana realitzava una intervenció en el marc del dispositiu Víctor Alfa de control de la venda ambulant irregular a la via pública a les immediacions de la Plaça Pau Vila. La intervenció es va iniciar amb un grup reduït de venedors que van presentar una actitud de forta resistència, i després es van afegir altres venedors ambulants que estaven a la mateixa zona. 

Colau ha explicat que hi ha sis agents amb informes mèdics per agressions amb pedres i pals i que la Guàrdia Urbana porta a terme investigacions per "identificar" els agressors i portar-los a la justícia. Inicialment s'havia informat de tres agents lesionats, però l'alcaldessa ha elevat la xifra a sis: els tres que ha afegit van patir rascades, segons fonts municipals.

L'alcaldessa ha insistit en el fet que es tracta d'"individus concrets" i que no ha de criminalitzar-se el col·lectiu de manters. Ha recordat que el consistori vol integrar els venedors ambulants perquè puguin deixar aquesta pràctica, i 40 persones han començat un programa.

Dispositiu conjunt per evitar que s'instal·lin al front marítim

Colau també ha explicat que aquest dijous al matí s'ha dut a terme un "dispositiu conjunt" entre Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Policia portuària per evitar que els manters venguin al front marítim, si bé ja estava previst d'abans de l'agressió d'aquest dimecres. Fonts municipals han explicat que ha començat sobre les 10.00h i s'ha acabat a les 13.00h.
 
El regidor de la CUP Josep Garganté ha fet una piulada, en la qual ha penjat dues fotos del dispositiu d'aquest dimecres al front marítim i ha afirmat: "Mal assumpte lluitar contra la pobresa d'aquesta manera...".

També es manté el dispositiu conjunt de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra per foragitar els manters del metro, que justament aquest dijous compleix un mes. Colau ha assenyalat que la Urbana és el cos que més persegueix el top manta en "àmbits en els quals no té competències exclusives". També ha reclamat una nova reunió de la Junta de Seguretat per conèixer els progressos del grup de treball creat per combatre al fenomen de la venda ambulant de manera transversal.

CiU, C's i el PP demanen a Colau que defensi la Guàrdia Urbana

CiU, C's i PP han exigit a l'alcaldessa que defensi la Guàrdia Urbana. El líder de CiU, Xavier Trias, ha afirmat que Colau "hauria d'estar al costat de la Urbana". Carina Mejías (C's) ha opinat que les agressions responen a "l'increment de la crispació per la situació d'impunitat", i ha demanat el cessament immediat de l'intendent de la Guàrdia Urbana per haver deixat el cos en una situació de desemparament, segons ella.

Per al líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, l'agressió també ha estat conseqüència de la situació de permissivitat que, segons ell, ha provocat el consistori, i ha exigit a l'alcaldessa que respongui amb "contundència". Jaume Collboni (PSC) ha condemnat l'agressió als agents, i ha celebrat que l'Ajuntament es personi, ja que a "Barcelona no hi ha espai per a la violència i cal ser contundents".
Arxivat a