El Liceu atura temporalment el polèmic projecte de la façana

El consorci de la institució acorda retirar la proposta de l’artista a petició de l’Ajuntament de Barcelona

Redacció
11 de maig del 2016
Actualitzat el 12 de maig a les 7:17h
El Consorci del Gran Teatre del Liceu ha acordat aquest dimecres, a petició de l'Ajuntament de Barcelona, "retirar temporalment" la proposta d'intervenció artística de Frederic Amat a la façana del teatre. La decisió s'ha pres amb l'acord de la Generalitat i el Ministeri de Cultura, però amb l'oposició de la Diputació de Barcelona, partidària de seguir amb el procediment en curs. 

D'aquesta manera, s'ha acceptat la sol·licitud del consistori, que demanava "més temps per poder analitzar el projecte en el marc del debat sobre el Pla especial de transformació de La Rambla", segons informa la institució en un comunicat. La direcció del Liceu reitera que un projecte d'aquest tipus ha de comptar amb el consens de totes les administracions.

Malgrat que el Consorci (format per Ajuntament, Ministeri, Generalitat i Diputació de Barcelona) va acordar al desembre acollir la proposta artística de Frederic Amat, poc temps després el departament de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic va elaborar un informe negatiu –previ- en què estimava que la instal·lació no s'ajustava al pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic ni al catàleg del districte de Ciutat Vella.

Amb aquesta valoració negativa i la convocatòria per part de l'Ajuntament del Consell Assessor d'Art Públic, el projecte va quedar congelat, i el mateix Liceu va encomanar a Amat una nova versió de la seva intervenció. La contra proposta de l'artista (presentada al març) reduïa l'impacte visual disminuint la densitat i la mida dels cercles adherits a la façana.

El director general del Liceu, Roger Guasch, va demanar llavors que la proposta d'Amat fos valorada "en tota la seva dimensió, també el vessant social", i va assegurar que tiraria endavant "només" amb el consens de les administracions implicades.

La retirada temporal del projecte va ser sol·licitada a la Direcció del Teatre el passat divendres per part de la regidoria del districte de Ciutat Vella, en considerar que una actuació d'aquesta envergadura s'ha d'estudiar en el context de les futures intervencions a La Rambla.
Arxivat a