VÍDEO El viatge d'un metge català per eradicar una malaltia oblidada

Un documental explica l’odissea d'Oriol Mitjà: gràcies al seu descobriment es pot acabar amb una infecció que afecta milions de persones a tot el món

Redacció
11 de maig del 2016
Actualitzat el 12 de maig a les 10:26h
Vídeo d'Oriol Mitjà, tractant el pian
Vídeo d'Oriol Mitjà, tractant el pian

Un nou documental explica el viatge que ha fet un metge català per trobar la cura a una malaltia desconeguda. El seu descobriment ha permès a l’Organització Mundial de la Salut crear una campanya per eradicar-la al 2020. Només falta trobar els fons necessaris per dur-la a terme. 

Oriol Mitjà metge de ISGlobal va conèixer el pian, una malaltia similar a la lepra, quan realitzava una curta substitució d’un mes a Lihir, una petita illa de Papua Nova Guinea. Encara que la infecció afecta 100.000 nens cada any i es considera endèmica a moltes regions de l’Àfrica i Asia, aquesta és pràcticament desconeguda al món científic. Abans de Mitjà, feia més de 60 anys que no s’innovava ni en el seu diagnòstic ni en el seu tractament. La raó d’aquesta falta d’inversió és que la malaltia incideix en regions molt pobres i isolades, o com diuen a Àfrica “El pian comença on els camins s’acaben”.

Sense tractar, la malaltia pot causar úlceres en la pell i provocar greus deformacions als ossos. De fet, molts afectats acaben amb lesions permanents. En conèixer la problèmatica causada pel pian, Mitjà va decidir quedar-se i buscar alguna manera de millorar el tractament. El 2012 va aconseguir un resultat esperançador: havia descobert un tractament que, amb una única dosi, resultava totalment efectiu. A més a més, el medicament necessari era la azitromizina, un antibiòtic barat i molt utilitzat a occident per tractar la bronquitis.

La OMS va considerar el resultat “espectacular” i va dissenyar una campanya de eradicació de la malaltia. Si tot surt segons les previsions, el 2020 el pian passarà a ser la primera malaltia eradicada mitjançant l'ús d'antibiòtics, i la segona, després de la verola, eliminada arreu del món.

Per aconseguir aquesta fita serà necessari que Oriol Mitjà i el seu equip continuïn amb el projecte del programa pilot del tractament a Papua Nova Guinea però, també, aconseguir suficients antibiòtics per tractar tota la població afectada. Es considera que es necessiten uns 300 milions de euros, 0.5 € per pastilla. 

El metge català espera que amb la publicitat del documental i del premi Princep d’Astúries que se li va donar el 2013, trobar els fons per eliminar definitivament el pian.
Arxivat a