Barcelona redueix un 34% l'ús de glifosat, un herbicida «causa probable de càncer»

El ple va acordar el desembre passat deixar-lo d'usar | Tot i que ha disminuït considerablement la xifra, el producte encara s’empra en un 41,3% de les actuacions de Parc i Jardins | MAPA Els 10 barris on ja no s’utilitza el glifosat

Mapa de l'ús del glifosat a Barcelona
Mapa de l'ús del glifosat a Barcelona | Cristina Garde
08 de maig del 2016
Actualitzat el 10 de maig a les 18:39h
Des de principis d’any, Barcelona ha aconseguit reduir un 34,4% l’ús de l’herbicida glifosat en relació amb el mateix període del 2015. Els treballadors de Parcs i Jardins i les associacions ecologistes feia anys que reclamaven a l’Ajuntament que retirés el producte, que l’empresa Monsanto comercialitza amb el nom de Round-Up. El desembre passat, el consistori va decidir, per unanimitat i a petició de les entitats, deixar-lo d’emprar. Hi va ajudar el fet que l’OMS declarés que el producte “és un probable cancerigen per als éssers humans” i el classifiqués dins d’una categoria altament tòxica.
 
EVOLUCIÓ DEL NOMBRE DE TRACTAMENTS.
Comparativa mensual en relació amb el 2015

 
Però, malgrat que l’ús s’ha reduït considerablement, Parcs i Jardins encara fa servir el glifosat en un 41,3% dels tractaments. Fins ara l’usava en un 61,42% de les seves actuacions. Això suposa 457 intervencions menys amb el nociu producte. Del gener a l’abril, a més, la tendència ha anat a la baixa en relació amb els mateixos mesos de l’any anterior. En concret, a l’abril, que és quan el consistori va engegar l’experiència pilot, el decreixement és més que significatiu, amb una reducció del 66,7%. Al maig continua la tendència a la baixa amb una disminució del 53,7% en relació amb el mateix mes de l’any passat, tal com es pot observar a la gràfica.
 
Els 10 barris on ja no hi ha glifosat
 
L’experiència pilot que Parcs i Jardins va engegar a l’abril, tal com va anunciar el consistori, contempla eradicar l’ús del glifosat en 10 barris de Barcelona. NacióDigital ha tingut accés al document de la comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament per saber quins són aquests barris i quines són les alternatives. El cap d’àrea de la gestió d’arbrat de Parcs i Jardins, Joan Guitart, confirma que “el pla està en marxa i que en breu es detallaran els resultats de les primeres proves”.
 
MAPA DE L'ÚS DE L'HERBICIDA ALS BARRIS DE BARCELONA

 
D’entrada, en l’informe els tècnics han fet una divisió dels barris segons la fisonomia dels carrers i de l’arbrat. En la primera categoria, hi ha els barris propers a zones naturals de Montjuïc i Collserola, on els carrers “tenen més predisposició a omplir-se d’herbes”. Dins d’aquesta tipologia, els barris on ja no s’aplica el glifosat són Marina del Port, Pedralbes, Sant Gervasi-Bonanova i Canyelles. Després, hi ha els barris que tenen trama ortogonal, on segons l’estudi “les males herbes molesten menys” perquè hi ha voreres més amples. D’aquests, s’han escollit els barris de Sant Antoni i Provençals del Poblenou. Finalment, hi ha els antics nuclis amb voreres estretes, on “la presència d’herbes pot presentar més incomoditats per al ciutadà”. En aquest grup s’està experimentat als barris de Barceloneta, Vila de Gràcia, Vall d’Hebron i Congrés-Indians.
 
Un any per impulsar alternatives naturals
 
Alguns veïns de Vallvidrera van alertar el cap de setmana passat de tractaments amb glifosat a la vora de la plaça del Pins. Desconeixien que l’herbicida encara no s’ha deixat d’emprar totalment a Barcelona. De fet, qualsevol veí pot consultar les intervencions que es faran al seu barri des del web. L’Ajuntament ha establert una moratòria d’un any per eradicar-ne l’ús i buscar alternatives que siguin eficaces i respectuoses amb el medi ambient. “Tots aquests productes els anirem retirant paulatinament. Això sí, sempre que s’usa el pesticida s’avisa al veïnat amb senyalització”, explica el president del comitè d’empresa de Parcs i Jardins, José Ruiz, que s’alegra que per fi el producte es vagi retirant. 
 
Les alternatives als productes químics passen, segons explica Guitart, per “mètodes naturals, des d’escatar o treure les herbes manualment, fins aplicar un llit de serrill o deixar créixer les males herbes si no molesten”. “Està per veure si tindrem prou mà d’obra dins de Parcs i Jardins per assumir aquesta tasca per a tota Barcelona”, conclou. 
 

Consulta les dades de Parcs i Jardins amb els tractaments de l'any 2016 i 2015