John Kasich també es retira i Donald Trump serà el candidat republicà

Els republicans afronten ara el repte d’assegurar la majoria a les dues cambres del Congrés amb un presidenciable detestat per dones i minories

Imatge d'una protesta contra Donald Trump a Nova York
Imatge d'una protesta contra Donald Trump a Nova York | EFE
04 de maig del 2016
Actualitzat el 06 de maig a les 18:17h
Els resultats d’Indiana han estat definitius en les primàries republicanes. Després que ahir a la nit, Ted Cruz hagués anunciat la seva retirada de la cursa electoral, es donava per inevitable que Donald Trump fos acceptat per l’establishment republicà com el seu nominat. Poc espai li quedava a John Kasich, el governador d’Ohio, que avui mateix ha comunicat que suspèn la campanya. Trump té ara l’espai lliure per avançar triomfant cap a la convenció del juliol i serà el candidat dels republicans.

Kasich va confiar la seva campanya a una estratègia molt conservadora. Després de guanyar a Ohio, el seu estat, l’únic on ha vençut, Kasich preveia que Trump no arribaria als 1.237 delegats que suposen la nominació amb majoria absoluta. Amb un mapa més fraccionat, potser li hagués servit la seva aposta per una convenció caòtica on després de diverses votacions, s’optés per un candidat de consens. Però ha fet curt al no endur-se cap més estat que el seu.

L’aliança estratègica entre Cruz i Kasich amb què ha somiat part de la direcció republicana no s’ha pogut materialitzar. Potser hagués estat viable si s’hagués intentat fa unes setmanes. Però les franges dels dos contendents són molt diferents. Cruz sempre ha estat un ultraconservador rebel dins del partit, ídol dels sectors evangèlics més fonamentalistes, mentre que Kasich exerceix el paper de centrista que es vol situar per damunt de faccions i que busca el vot de l’elector independent i indecís. Enmig de les contradiccions d’uns i altres, Trump ha anat fent camí, beneficant-se de la derrota primerenca dels noms més forts i que li podien fer més mal en una campanya llarga: Jeb Bush i Marco Rubio. A l’enfrontar-se a rivals dels dos extrems del partit, Cruz i Kasich, Trump ho ha tingut més fàcil.

L’establishment, dividit sobre què fer amb Trump

Davant l’evidència dels fets, les forces vives del Partit Republicà s’han d’empassar Donald Trump. Per l’establishment conservador, el repte és immens. El novembre, s’elegeix nou inquilí de la Casa Blanca, però també es renova la Cambra de Representants i un terç del Senat. La prioritat ara pel partit és preservar la majoria que té en les dues cambres del Congrés.

Mentre un sector defensa donar suport, si més no formalment, a Trump per evitar uns mesos de divisions escenificades, hi ha grups influents que creuen que aparèixer al costat de Trump pot afeblir molts candidats a senador i representants, sobretot en sectors decisius com les dones i els hispans. Els guanys que pot suposar Trump en nous electors de protesta no seran compensats pel rebuig que desferma en capes àmplies de l’electorat. Serà habitual contemplar aspirants republicans al Congrés que evitaran mostrar-se al costat d’un presidenciable tan qüestionat. L’embat que afronta el Partit Republicà és enorme.
Arxivat a