El lliurament dels Jocs Florals 2016 inaugura els actes de Barcelona Poesia

El Verger del Museu Marès concentrarà part de l'activitat de la Setmana Poètica | Eduard Sanhauja Yll, premiat el prestigiós guardó per "Teories del no"

Eduard Sanahuja, amb els organitzadors de Barcelona Poesia
Eduard Sanahuja, amb els organitzadors de Barcelona Poesia | Europa Press
04 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:52h
Tot a punt per viure una setmana d'intensa i diversa activitat poètica a Barcelona. Amb l'acte de la concessió del premi dels Jocs Florals al poeta Eduard Sanahuja comença aquest dimecres, 4 de maig, l'edició 2016 del cicle Barcelona Poesia, comissariada per Manuel Forcano i Teresa Colom. L'esdeveniment omplirà la capital catalana de versos i clourà el dia 10 de maig amb el XXII Festival Internacional de Poesia al Palau de la Música, que aquest any comptarà amb els poetes Mireia Calafell, Mohsen Emadi, Joumana Haddad, Violet Grigoryan, Easterine Kire i Francisco Brines.

El Verger del Museu Marès concentrarà part de l’activitat poètica de la setmana, com a gran novetat de l’edició d’enguany. Durant els dies centrals del cicle, algunes de les veus actuals més destacades del panorama poètic català recitaran en aquest entorn únic, cada tarda a partir de les sis. Veus consolidades i emergents es combinaran en lectures que presentaran al públic una mostra de la millor poesia. El Verger acollirà també una fira del llibre poètic on adquirir llibres de poesia en general, poemaris dels autors que pujaran a l’escenari i editorials que descobreixen noves veus.

Entre d’altres activitats destacades, Ievguni Ievtuixenko i Joan Margarit protagonitzaran una lectura de poemes a l’Auditori de la Pedrera, rememorant la lectura memorable que van protagonitzar plegats el maig de 1992 a Barcelona. Ievtuixenko és un dels representants de la generació dels seixanta i es va convertir en un dels poetes més cèlebres dels anys cinquanta i seixanta a la Unió soviètica. Margarit ha esdevingut un dels poetes catalans més internacionals del panorama literari actual, fent de l'acte una oportunitat única per escoltar  els versos dels dos autors recitats per ells mateixos.

Ramon Llull, Carles Hac Mor i Anna Dodas, homenatjats

 

Cartell de l'edició 2016 de Barcelona Poesia Foto: Barcelona Poesia

Barcelona Poesia, com no podia ser d'altra manera enguany, fa un homenatge a Ramon Llull en el marca de les activitats de l'Any Llull, que commemoren el setè centenari de la seva mort i que serà representat per Cos a Cos, un recital puntejat per cançons tradicionals i anònimes que tenen l’amor com a epicentre. Llull també serà present dins el Festival Internacional de Poesia, on serà recitat en les diferents llengües dels poetes convidats.

No és l'únic homenatge previst, ja que també s’ha programat un acte molt especial en memòria de Carles Hac Mor, l'AntiHOMEnatge PARAPArèmic a CARLES HAC MOR lleiDADÀ universal, que confluint amb el centenari del Dadà, palesarà l'immens llegat que ha deixat el poeta, recentment desaparegut. Montserrat Roig també serà recordada en l’acte 25 anys sense Montserrat Roig, que tindrà lloc al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau i que comptarà amb algunes de les persones que, des de diferents àmbits, l’han reivindicada.

Cal destacar, també, l'acte de reivindicació d'Anna Dodas, amb l'Homenatge a Anna Dodas, un tribut a la jove promesa que va morir assassinada de manera incomprensible l’agost de 1986 a prop de Montpeller en unes vacances. Aquest acte tindrà lloc al Verger del Museu Frederic Marès i anirà a càrrec dels poetes David Caño, Pau Gener, Núria Martínez-Vernis i Blanca Llum Vidal.

L’espectacle Rosas de papel, protagonitzat per Pep Munné i Sílvia Comasque compta amb la col·laboració del Teatre Nacional de Catalunya, recordarà el poeta Jaime Gil de Biedma a través del trànsit entre els desitjos i els temors del poeta. Entre les activitats nocturnes que s’han programat, Nacho Vegas participarà agafant el micròfon com a poeta a Herois aquesta nit, juntament amb David Castillo, Eva Vaz i José Luis Piquero, a l’Institut d’Estudis Catalans.

Aquest mateix espai acollirà el dia 7 de maig el recital El nus la flor, on Enric Casasses presentarà a l’escenari un recull propi de poemes inèdits al costat del pianista i compositor Daniel Ariño i de la veu de Maria Mauri. Josep Pedrals i Miquel Àngel Joan Llonovoy portaran Poesia satírica al Verger del Museu Marès, on a través de la poesia exposaran una realitat plena d’actes reprovables fent servir l’arma de la intel·ligència.

Eduard Sanahuja, guanyador dels Jocs Florals de Barcelona 2016

Eduard Sanhauja Yll és el darrer el guanyador dels Jocs Florals de Barcelona 2016, amb el poemari Teories del no. En aquesta edició s’han presentat al guardó un total de 122 poemaris. Sanahuja (Barcelona, 1953) és professor del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la UAB. El 1989, amb altres tres poetes, fundà l’Aula de Poesia de Barcelona, de la qual actualment n’és vicepresident.

En poesia ha publicat El gos del Galiot (1981); Mirador (1983); Doble joc (1988); En defensa pròpia (1994); Compàs d’espera (2006); El llançador d’espases (2013); i l’antologia Sang barata, recentment publicada a AdiA Edicions. Ha estat inclòs a Sol de sal. La nova poesia catalana, Antologia 1976-2001 (2001), i a 20 del XX. Poetas catalanes (2013).
 

Eduard Sanahuja, durant la darrera diada de Sant Jordi Foto: Joan Duran