El Síndic de Greuges supera per primera vegada les 10.000 queixes

Rafael Ribó presenta el seu informe al Parlament | Els problemes socials són la principal preocupació ciutadana | Es queixa de la lentitud de l’administració en el cobrament de prestacions

04 de maig del 2016
Actualitzat a la 13:04h
Per primera vegada, el Síndic de Greuges ha superat les 10.000 queixes rebudes. Una xifra que s’ha anat incrementant els darrers anys. El 2005 se’n van presentar poc més de 3.000. Si s’afegeixen les consultes i peticions diverses, se n’han tramitat prop de 50.000. En el 98,4% dels casos, les gestions del síndic han estat culminades de manera positiva. Ho ha exposat el mateix síndic, Rafael Ribó, en la presentació de l’informe anual que ha fet davant el ple del Parlament aquest dimecres. Ha explicat que la institució ha fet un total de 113 desplaçaments per tot el territori.

“Tenim dret a tenir drets”, ha proclamat Ribó citant el jurista italià Stefano Rodotà. “No som clients, som persones”, ha emfasitzat el síndic, després d’explicar que els problemes socials han esdevingut el primer focus de les queixes ciutadanes en una tendència que es dóna des de fa sis anys. Un punt concret és el del retard en el cobrament de prestacions reconegudes. Un total de 1.197 persones van morir esperant el cobrament d’ajuts l’any 2015. Les sol·licituds sobre situacions de tipus burocràtica o de funcionament de l’administració, que sol ser el més important en etapes de creixement, ha quedat relegat al tercer lloc. Les queixes sobre diverses problemàtiques del consum també ocupen un espai important en l’activitat de la sindicatura.

Ribó ha criticat la lentitud de l’administració en aspectes sensibles i s’ha preguntat per què no hi ha encara un registre únic d’habitatge a Catalunya. Ha assenyalat la lentitud del Parlament per encetar debats pendents, tot recordant que encara no s’ha dut al ple l’informe dels drets de la infància, que espera des de fa sis mesos, i ha reclamat un pla de xoc sobre infants tutelats. Ha demanat més diligència en la tramitació electrònica de la funció pública.  

El Síndic de Greuges ha cridat l’atenció amb vehemència sobre el fet que no està garantit plenament el dret de vot, criticant que els ciutadans residents a l’exterior es troben encara amb dificultats per poder exercir el dret al sufragi. Ha criticat també la pervivència dels blocs electorals durant les campanyes, que ha estat també motiu de queixa pels professionals dels mitjans.

Rafael Ribó ha recordat les mancances existents pel que fa a la preservació de la memòria històrica, referint-se a la presència en molts indrets de símbols de la dictadura i la dificultat, encara el 2016, amb què es troben moltes famílies per recuperar les restes de víctimes del franquisme. Ha explicat que el síndic ha fet durant el darrer any 45 visites a centres de detenció per prevenir situacions de maltractaments o tortures.

Ribó ha fet una crida al ple perquè els responsables polítics no s’oblidin mai dels valors essencials de la democràcia en la seva actuació. El síndic sí que ha fet una autocrítica en admetre que la institució encara no és prou coneguda entre la ciutadania.
 

Resum de l'informe del Síndic de Greuges del 2015 (pdf)