Gambús va deixar UDC després de perdre el pols pel control del partit a Barcelona

L’eurodiputat va donar suport com a candidat a Oriol Lázaro, el seu cap de gabinet com a candidat, que va ser derrotat per Àlex Miró

Francesc Gambús, en una imatge d'arxiu
Francesc Gambús, en una imatge d'arxiu | ACN
03 de maig del 2016
Actualitzat a les 15:18h
Hi ha una data important en l’actual situació a Unió Democràtica. És el 7 d’abril passat. Aquest dia, la militància d’UDC va elegir una nova direcció a Barcelona. Hi havia dues candidatures. Una l’encapçalava Oriol Lázaro, actual cap de gabinet de Francesc Gambús, eurodiputat que va abandonar la formació fa uns dies, després de denunciar l’enquistament d’un nucli de dirigents que s’oposaven a la renovació del partit. Era el mateix Gambús qui animava la candidatura de Lázaro, segons ha pogut saber NacióDigital. Al final, però, va ser l’altra llista, la que encapçalava Àlex Miró, la que va obtenir la victòria per un 54% enfront el 39%.    

La pugna per controlar l’organització a Barcelona és important de cara al procés congressual que viu la formació democristiana, en hores baixes des del darrer cicle electoral, quan va perdre la representació al Parlament i al Congrés espanyol. Fonts properes a Unió assenyalen que col·locar Lázaro al capdavant d’Unió a Barcelona podia catapultar Gambús a fer-se amb la secretaria general del partit quan l’actual secretari general, Ramon Espadaler, passi a la presidència del comitè de govern després del proper congrés. La tensió amb què es va viure aquesta batalla interna va fer que Espadaler intentés promoure una llista de consens, liderada per Toni Picó, exdiputat al Congrés, però ni Miró ni Lázaro van voler cedir.

L’entorn de l’eurodiputat ha reconegut a NacióDigital el suport donat a la candidatura de Lázaro, i que aquest va ser un dels motius de la seva decisió d’abandonar Unió, però han destacat que hi ha altres raons, com la seva aposta per una renovació a fons.

Fa mesos que l’actuació de Gambús generava enganxades amb la direcció del partit. Durant les campanyes del 27-S i del 20-D, l’eurodiputat va participar en molt pocs actes públics, i va prioritzar viatges de delegacions de l’Eurocambra a les activitats electorals com a dirigent del partit.