Deu escriptors catalans representaran la literatura catalana a la Fira de Varsòvia

Barcelona i la literatura del país són els convidats especial a la Fira del Llibre que se celebrarà a la capital polonesa entre el 19 i el 22 de maig

Santi Vila i Manel Forcano, amb part de la delegació catalana convidada a la Fira del Llibre de Varsòvia
Santi Vila i Manel Forcano, amb part de la delegació catalana convidada a la Fira del Llibre de Varsòvia | IRL
02 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:27h
La Fira del Llibre de Varsòvia (Warsaw Book Fair) comptarà amb Barcelona i la literatura catalana com a convidats especials de l'edició 2016, que se celebra a la capital polonesa entre el 19 i el 22 de maig. Una delegació de deu escriptors –Sebastià Alzamora, Blanca Busquets, Jaume Cabré, Jenn Díaz, Rafel Nadal, Marc Pastor, Jordi Puntí, Care Santos, Màrius Serra, i Jordi Sierra i Fabra– seran actius importants de l’organització d’un estand propi que acollirà diverses activitats literàries.

La presència a la Fira és vista pel sector i per l'Institut Ramon Llull –organitzador de la delegació, conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona– com una gran oportunitat "per impulsar nous contactes professionals i oportunitats de negoci" entre les indústries editorials de les dues llengües, com també per promoure "la traducció dels clàssics de la literatura catalana". El projecte compta amb la col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears i amb el FC Barcelona.

La tria d'escriptors es complementa amb autors i moderadors locals i pretén ser "un reflex de la diversitat literària catalana actual", tal com afirma l'IRL. Alhora, ha estat pensada posant particular atenció a les demandes i l’interès de les editorials poloneses, com demostra que els autors convidats hagin estat traduïts al polonès en els darrers anys o bé ho seran en ocasió de la Fira, de manera que tots ells seran accessibles al públic del país.
 
Un reflex de la diversitat literària catalana actual a Varsòvia

La Warsaw Book Fair se celebra anualment, des de l’any 2010, a l’Estadi Nacional de Varsòvia, i s’ha anat consolidant al llarg d’aquest temps com a punt de trobada de referència entre autors, editors, agències literàries i públic cultural a escala internacional. La darrera edició va comptar amb la participació de 860 expositors procedents de 29 països diferents, i va reunir fins a 800 autors d’arreu del món i més de 72.000 visitants.
 
El programa català a la Fira del Llibre de Varsòvia inclou presentacions de novetats, diàlegs entre autors, i signatures de llibres. Aquests actes s’emmarquen en dos programes: un professional i un literari. Barcelona com a escenari literari i Barcelona a ciutat literària de la UNESCO, són alguns dels temes que es tractaran en diversos debats i trobades. Es faran tant a l’estand com en d’altres escenaris de la Warsaw Book Fair.

La literatura catalana serà la convidada especial de la Fira en un context excel·lent, amb un volum de traduccions d’obres catalanes al polonès que creix any rere any com a resposta a la bona rebuda dels lectors polonesos i gràcies a l’atenta tasca del sector editorial català. Només durant el 2015, es van publicar a Polònia fins a 18 títols catalans, amb noms consolidats com Albert Sánchez-Piñol, Blanca Busquets o Jaume Cabré, que amb la traducció de la seva obra Jo confesso, l’any 2013, va aconseguir ser un autèntic èxit de vendes al país.
 
Sports Meets Culture i el FC Barcelona
 
A la Fira també hi confluiran diferents elements que poden contribuir a la promoció de la cultura catalana a través de l’esport, tot refermant els vincles entre els valors de l’esport i els de la cultura. Per exemple, la fira té lloc a l’estadi de futbol PGE Narodowy Stadium, i a Varsòvia el FC Barcelona hi té una escola esportiva, essent Polònia un dels països europeus on l’equip té més seguidors.
 
Entre d’altres activitats culturals emmarcades en el programa “Sports Meets Culture”, està previst projectar el documental Josep Suñol: Un crit valent, una taula rodona, on es parlarà de futbol amb alguns dels escriptors convidats per la delegació catalana, i una trobada d’un escriptor amb els alumnes de la FCB Escola de Varsòvia per a fomentar l’hàbit de la lectura. L’Escola de Futbol del FC Barcelona a Varsòvia és la primera escola de futbol que el Barça va obrir a Europa, amb més de 650 jugadors infantils.
 

Part de la delegació catalana convidada a la Fira del Llibre de Varsòvia Foto: IRL