Els poemes tornen a recordar Josep Maria Isanta onze anys després del seu assassinat

El recital poètic d'homenatge aplega desenes de persones a la plaça de Sant Joan de Berga

La plaça de Sant Joan de Berga plena, durant el recital poètic en record de Josep Maria Isanta
La plaça de Sant Joan de Berga plena, durant el recital poètic en record de Josep Maria Isanta | Aida Morales
01 de maig del 2016
Actualitzat a les 23:20h
Josep Maria Isanta és recordat, a Berga, cada any en múltiples converses i situacions. No obstant això, i des del seu assassinat el maig del 2005, hi ha un acte que sempre l'homenatja especialment. Enguany, el recital poètic fa onze anys que s'organitza de la mà de la Plataforma per la Convivència al Berguedà, un acte literari i de records, que l'any passat va servir per commemorar els 10 anys de la seva mort amb la inauguració d'un monument a l'avinguda del Canal Industrial, i que enguany s'ha fet a la plaça de Sant Joan, davant de desenes de persones. 

Com sempre, el recital poètic Josep Maria Isanta ha començat amb una cançó de Marc Travé i Marcel Tuyet, que recorda els dies i els sentiments després del crim. Un assassinat que va marcar un dissabte de Patum a partir del qual van canviar moltes coses. La lectura de poemes ha vingut després, començant de la mà de Toni Gol, i continuant amb persones anònimes que han volgut adreçar unes paraules de record i reflexió.

I és que any rere any, la Plataforma per la Convivència al Berguedà insisteix en el missatge que es va desprendre de la mort d'Isanta. La convivència, el respecte, la pau i la llibertat haurien de ser els valors fonamentals d'aquesta societat. I per aquests, consideren, s'ha de seguir lluitant. 

Isanta va morir el 28 de maig del 2005 a causa d'una agressió amb arma blanca durant les festes de Corpus. Arran d'això, els Mossos d'Esquadra van detenir 18 joves relacionats amb l'agressió, alguns d'ells vinculats a la família dels Catoños, a qui l'Audiència de Barcelona va condemnar a penes d'entre 25 i 53 anys de presó, mentre que sis menors van ser enviats a centres d'internament amb penes d'entre tres i set anys. L'assassinat, però, va anar més enllà, i va marcar fortament la manera com la societat berguedana va passar a viure la Patum, i també la concepció de respecte i convivència envers de situacions similars.
 

Recital poètic en record a Isanta a la plaça de Sant Joan de Berga. Foto: Aida Morales.