La renúncia de Chacón esvalota el PSC

Meritxell Batet, la dona del moment amb l'aval de Pedro Sánchez | L'exsecretari general Pere Navarro es mostra disponible | José Zaragoza, afeblit per la sortida de l’exministra | Carles Martí manté la seva candidatura malgrat no tenir el suport de la direcció

28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 22:27h
Meritxell Batet, Pere Navarro i Carme Chacón, en una imatge d'arxiu
Meritxell Batet, Pere Navarro i Carme Chacón, en una imatge d'arxiu | ACN
La decisió de Carme Chacón de no aspirar a liderar el PSC en les properes eleccions generals ha sacsejat el partit. La seva continuïtat en l’executiva del PSOE i la manera emfàtica amb què ha assegurat que vol seguir al servei de la formació descarta que es tracti d’una retirada total. Les eleccions del 26-J obren una nova etapa, però que pot ser efímera. Les relacions de Chacón amb l’equip de Pedro Sánchez no eren bones i les perspectives del PSC a les urnes obren més interrogants difícils de gestionar. Sánchez és avui un valor incert. Depèn de com vagin les coses, l’“adéu” de Chacón pot ser un fins ara.  

Meritxell Batet, de Madina a Sánchez

Tot indica que Meritxell Batet té tots els números per acabar sent el cap de llista del PSC per Barcelona. El 20-D va ser la número dos darrera mateix de Pedro Sánchez en la llista per Madrid i avui l'ha avalat públicament. Batet, llicenciada en Dret, està casada amb José María Lassalle, secretari d’Estat de cultura i teòric de la branca més liberal del PP. Establerts a Madrid, el matrimoni té dues filles bessones. Si s’ha entès amb un dirigent del PP, més fàcil li deu haver estat llançar ponts entre els diferents sectors del PSOE.

Batet s’havia apropat a Eduardo Madina, candidat a liderar el PSOE en les primàries de l’any passat. Però un cop elegit Sánchez, la política catalana va ser prou hàbil per reubicar-se en l’entorn d’un Sánchez necessitat de suports orgànics. En el procés de negociacions posteriors al 20-D, ha tingut un paper important, tot i que no ha pogut ser coronat per l’èxit.

Pere Navarro aixeca el dit

La sortida d’escena de Chacón ha fet que molts ulls s’hagin girat envers els seus “damnificats”. Un d’ells és Maurici Lucena, antic fitxatge estrella del PSC, aspirant a segon de la llista per Barcelona a qui Chacón va bandejar. Avui, Lucena sembla del tot abocat al sector privat, esperant ocasions més propícies. Un altre apartat per l’exministra és l’antic primer secretari del partit, Pere Navarro, que aquest dijous es posava a disposició del PSC pel que fes falta.   

Carles Martí manté la candidatura

La retirada de Carme Chacón de la cursa per encapçalar la candidatura del PSC el 26-J no ha canviat el guió preparat per Carles Martí. L’exhome fort de l’Ajuntament de Barcelona en temps de l’alcalde Jordi Hereu manté, a hores d’ara, la seva candidatura a cap de cartell malgrat no comptar amb el suport de la direcció. L’havia presentada enfront Chacón, però la decisió d’aquesta de no postular-se no capgira la seva determinació d’intentar forçar unes primàries.

L’entorn de Martí, però, segons fonts del PSC a NacióDigital, podria veure amb bons ulls una proposta de consens. Una dada és rellevant: Carles Martí comparteix amb Batet la sintonia amb Pedro Sánchez enfront les apetències del PSOE andalús, fet que comparteixen amb Iceta.  

La posició de Pepe Zaragoza, afeblida

La sortida d’escena –de moment- de Chacón afebleix José Zaragoza, antic home fort de l’organització i estratega a qui no es pot perdre mai de vista en l’univers PSC. Fins ahir mateix, assegurava que l’exministra seria la candidata, exercint a la pràctica com a portaveu seu. Com a tots, l’anunci de Chacón l’ha agafat amb el pas canviat. Zaragoza hi havia establert una aliança sòlida. Ell va ser un dels cervells de la candidatura de Chacón a la secretaria general del PSOE, fracassada al capdavall en el congrés de Sevilla del 2012 per un grapat de vots.