Incertesa al CIDOB després de la renúncia de Carles Gasòliba

Fa mesos que hi havia tensions entre el president del "think tank" i el Govern | El patronat, amb presència de Generalitat, Ajuntament, Diputació i Ministeri espanyol d’Exteriors, haurà de buscar un substitut | Salvador Alemany també abandona el patronat

28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 15:02h
Carles Gasòliba, en un acte de Foment del Treball
Carles Gasòliba, en un acte de Foment del Treball | Job Vermeulen/Foment del Treball
La decisió de Carles Gasòliba de renunciar a la presidència del CIDOB, comunicada ahir al patronat de la institució, ha agafat tothom amb la guàrdia baixa. La sorpresa entre els treballadors de la casa era també notòria aquest dijous. Tot i això, segons ha pogut saber NacióDigital, el que sí que se sabia al CIDOB eren les desavinences creixents entre Gasòliba i el Govern. En un temps en què la projecció internacional del procés sobiranista és un dels objectius estratègics de l'executiu català, des del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors es contemplava de manera crítica com el CIDOB actuava seguint una dinàmica pròpia al marge d’aquesta finalitat.     

Gasòliba ha anunciat la seva renúncia a aspirar a un nou mandat. El 14 de maig conclouen els seus quatre anys de presidència i ara les institucions que en formen part hauran de posar-se a treballar per trobar un perfil amb el màxim consens. El Centre d’Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona (CIDOB) està regit per un patronat format per la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana, el Consell Interuniversitari de Catalunya i el Ministeri d’Exteriors. També hi ha diverses personalitats de la societat civil, com l’empresari Joaquim Boixareu, el periodista Pepe Antich i el president d’Abertis, Salvador Alemany, entre d’altres. Ahir també es va saber que Alemany abandonarà també el patronat, en el qual va entrar fa quatre anys, perquè les seves moltes obligacions li impedeixen continuar formant-ne part.

Carles Gasòliba és un militant destacat de CDC. Va ser diputat, europarlamentari des del 1987 al 2004 i senador. D’ideologia liberal, a Estrasburg va reforçar els seus lligams internacionals i va esdevenir un dels homes de la Internacional Liberal a Catalunya i dins del seu partit. Vinculat a l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus de la UIC, sempre se l’ha considerat proper a posicions més aviat conservadores. Dins de CDC, el seu distanciament envers la línia més sobiranista sembla clara. A favor seu, persones vinculades al CIDOB subratllen que com a president mai ha intervingut per dirigir les activitats de recerca de l’entitat en un sentit o un altre, i que els investigadors sempre han pogut treballar amb la màxima llibertat.

Un think tank prestigiós

El CIDOB s’ha consolidat com un think tank prestigiós a nivell internacional al qual estan vinculats investigadors de diversos països. L’anterior president, Narcís Serra, va establir un model de presidència molt institucional, en què el president s’abocava a obrir portes quant a contactes i finançament en una fundació que és privada però amb un 50% de finançament públic i presència de les institucions.