La facturació de Sant Jordi, un 3% més

El Gremi de Llibreters fa una valoració molt positiva, amb un total facturat de 20,96 MEUR i prop d'1,6 milions d'exemplars venuts | Pel que fa a les vendes en nombre d'exemplars, el llibre en català (54,32%) supera al castellà (45,38%)

El conseller de Cultura, Santi Vila, valorant els resultats de Sant Jordi
El conseller de Cultura, Santi Vila, valorant els resultats de Sant Jordi | Esteve Plantada
28 d'abril del 2016
Actualitzat a les 14:39h
Les sensacions prèvies eren bones i les xifres de la diada de Sant Jordi les han acabat de confirmat. "Tenim un país amb bones dades pel que fa a hàbits de lectura –ha expressat Santi Vila, conseller de Cultura, en la roda de premsa celebrada aquest matí– i, cada vegada més, ens anem acostant a paràmetres europeus". El Gremi de Llibreters de Catalunya ha donat a conèixer a la seu del Departament de Cultura el seu balanç de Sant Jordi, que ha tancat amb una facturació de 20,96 milions d'euros, un 3% més que l'any passat, amb prop d'1,6 milions d'exemplars venuts, segons les dades de LibriData.
 
"Una vegada més, constatem que Sant Jordi gaudeix de bona salut", tal com ha indicat Antoni Daura, president del Gremi. Més enllà de la facturació, la diada també ha demostrat "la força mediàtica que té". Celebrat enguany en dissabte, l'única xifra dissonant ha estat el decreixement de vendes a alguns barris de l'àrea metropolitana, que s'explica justament per haver-se celebrat en dia festí en zones d'oficines i on no hi ha habitatges, amb baixades de facturació d'un 20%. Pel que fa a nombre de títol, se'n van comercialitzar un total de 45.267, un 5% més que el 2015. Pel que fa al pes dels 10 llibres més venuts, representen un 4,87% sobre el total d'exemplars.
 
Un altres dels aspectes destacats del balanç de la jornada és la llengua d'ús. El 32,65% dels títols venuts per Sant Jordi van ser en català i el 67,35% en castellà. En canvi, a l'hora de valorar les vendes en nombre d'exemplars, el llibre en català (54,32%) supera al castellà (45,38%). En aquest àmbit, pel que fa al camp del llibre infantil, cal assenyalar que els exemplars venuts arriben al 70%. Altres dades mostren que, a nivell global, Sant Jordi representa el 10% de les vendes. El president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, s'ha mostrat convençut que, pel català, "segurament representa molt més que un 10%, més o menys sobre el 15%", fet que s'explica "per la catalanitat inherent" de la jornada.
 
Un esforç per aconseguir més producció en català
 
"Encara hi ha molt recorregut, tenim un espai que encara es pot incrementar", ha volgut subratllar el conseller. Amb tot, els números indiquen que "es manté la tendència a comprar més d'un llibre per persona", en una oferta molt transversal i diversa. La riquesa es mostra en la dada, tan comentada aquests dies, que mostra el pes dels 10 llibres més venuts: un 4,87% del total. Més enllà de la fredor quirúrgica de les xifres, Vila ha admès que cal fer un esforç pel que fa a la creació i a la producció. "Ens concentrarem en traducció en llegua catalana, sobretot en l'assaig", ha explicat en referència a les dades de l'"L'Estudi sobre els Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Catalunya 2015" i el fet que el 25% pertany al 25% de producció en català, equiparant la demanda amb l'oferta.
 
"Això no pot ocultar que l'oferta en català ha augmentat molt en els darrers anys, fins i tot amb noves col·leccions d'editorials que no fa gaire només editaven en castellà", segons ha explicat el president de la Cambra del Llibre. "En tot cas, cal buscar un equilibri entre l'oferta i la demanda", ha reblat. Tixis ha afegit que aquest ha estat "un dels millors Sant Jordi després de la crisi, que ha vist com el format del llibre en paper s'ha consolidat com el format ideal per llegir llibres". Xifres que refermen la recuperació i que marquen un llarg camí per seguir augmentant el pes del català en el sector editorial.